Чия е Руската църква? Нови разкрития от епископ Тихон

Ние искаме тази ситуация да бъде преодоляна с разбирателство, каза той

Чия е Руската църква? Нови разкрития от епископ Тихон | StandartNews.com

Нотариалният акт на Руската църква е български и трябва да се подчинява на българските закони. Той е на 99 години. Това съобщи Тивериополският епископ Тихон в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

"Този, който е заключил църквата - в него е ключът, не е у нас. Стана много голяма разправия за нещо, за което всъщност сега се сети българският народ - за църква и посещение, че един храм е бил затворен. И сега почва разправията кой бил прав, кой го е затворил и т.н. Църквата не е сграда. На кого е тази сграда ще има да се карат дълго време", каза епископ Тихон.

Според него всички религиозни общности трябва да заявят в Дирекция по вероизповеданията с какво разполагат. "Там е писано, че е българска църква. Ние не сме тръгнали на война с Руската църква заради тази църква в София. Ние искаме тази ситуация да бъде преодоляна с разбирателство", допълни епископът.

" Политиката е изкуството на възможното, а религията е изкуството да обичаш въпреки всичко.

На нас ни е много трудно да обичаме тези, които 1997 г. решиха да вадят такъв нотариален акт, без да кажат на никого. Там имаше български свещеници, ходеха хора, те ги избутаха настрани", каза още Епископ Тихон.

По негови думи първоначално в църквата не са допускани българи. И все пак целта била, след като хората отидат на църква да намерят връзка с Бога, а не да се чудят българска ли е, руска ли е, казашка ли е.

Това, че 20-30-50 човека не могат да отидат в тази църква, ами да отидат в „Света Неделя“, допълни епископът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай