Чистотата на столичния въздух зависи не само от Общината

От много години София има проблеми със замърсяването на въздуха...

Чистотата на столичния въздух зависи не само от Общината | StandartNews.com

Чистотата на въздуха в столицата зависи не само от мерките на общината, но и от действията на всеки един гражданин. Това заяви пред БНТ общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев. Иска се системност на мерките и политическата воля да се приложат, заяви от своя страна общинският съветник от БСП Милка Христова. Двамата коментираха и спорния ремонт на ул. „Граф Игнатиев“.

От много години София има проблеми със замърсяването на въздуха, заяви Николай Стойнев. Чистотата на въздуха зависи от начина, по който живеем, не само от общината, допълни той. По думите му, трябва да се вземат редица дългосрочни мерки за подобряването на качеството на въздуха, а въвеждането на „зелен билет“ и ограничаването на движението на колите са спешни мерки.

„ Не може да се реши проблемът с въздуха, ако гражданите не се включват. Има инвестиции, които трябва да се направят за подобряването на градския транспорт и инфраструктурата и стандарти на горивата, които се разглеждат в НС по предложения на столичния кмет“, каза Стойнев.

Ако не бяха гражданите, нямаше да осъзнаем проблема с мръсния въздух в София, заяви Милка Христова. Тя заяви, че се иска системност на мерките и политическата воля да се приложат те. Една от първите мерки според нея е увеличаването на броя на измервателните станции: „Трябва да разберем кое причинява основното замърсяване зимата.“

Според нея възможна мярка е енергийните помощи в големите градове да не се дават под формата на твърдо гориво. Милка Христова заяви, че съществува лоби на производителите на пелети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай