Петък,

Чиновниците се облажили. Ето колко е средната им заплата

От: Стандарт -
9358
Чиновниците се облажили. Ето колко е средната им заплата
A
A
A

„Средните заплати в държавната администрация, по последни данни на НСИ, са около 2300 лева за декември миналата година. Което нарежда този сектор на държавното управление на 5-о или 6-о място от 21 икономически дейности в България. Това означава, че той не е прекалено подценен. Но той никога не е бил и не трябва да бъде най-зле платения поради простата причина, че държавното управление е работа, за която се изисква сравнително висока квалификация.“

Това каза пред euronewsbulgaria.com Йордан Димитров от Балкански институт за социална политика по повод стачната готовност в три държавни структури – Комисията за защита на потребителите, Националния статистически институт и Комисията по досиетата.

По думите му, секторът на държавната администрация се нарежда веднага след сектори като IT, Финанси и застраховане, енергетика – които традиционно са, от една страна, частен сектор, от друга са добре платени и с висока добавена стойност, уточни Димитров.

Експертът коментира и причините за напрежението в някои звена на държавната администрация.

Аз не смятам, че липсата на приет държавен бюджет е основната причина. Така или иначе, ние имаме бюджет, който продължава миналогодишния, а миналогодишният беше приет след средата на годината. По-скоро има три основни фактора, които предизвикват такива вълнения.

„От една страна, има нарушаване на пропорциите сред различните групи от заетите. През последните години станахме свидетели на сравнително добри увеличения в сферата на образованието, имаше увеличение в сферата на социалните услуги, наскоро се получиха увеличения в Министерството на външните работи, миналата седмица в пощите… От тази гледна точка, поради увеличенията в други подсектори, други служители смята, че и те могат да извоюват такова увеличение. Което е и обосновано, поради други два съществуващи фактора“, поясни Димитров.

Единият е инфлацията, която през последната година и половина е значителна, и хората обедняват – не само чрез усещане, но и реално, посочи експертът.

Другият значителен фактор е повишаването на минималната работна заплата, което пък свива разликата между неквалифицирания труд и хора, които са със сериозно образование, със сериозен опит, добави той.

Според него, това са основните причини, поради които такъв тип напрежение може да съществува. Но той вижда и политическа: служебният кабинет, когато разполага с такъв ресурс, една идея по-лесно може да се съгласи на такова увеличение, смята експертът. Просто защото при него няма тази дългосрочна перспектива да мисли за стабилност на бюджета, обосновава се той.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com