Червеният кръст обучава шофьори за парамедици

В симулация на инцидент ще демонстрират възможностите на нов проект за първа помощ

Червеният кръст обучава шофьори за парамедици | StandartNews.com

София. Българският червен кръст обучава парамедици и осигурява хеликоптери за реакции при тежки инциденти като част от проекта „Активна грижа" за подпомагане и допълване дейностите на държавата в областта на първата долекарска и медицинска помощ, съобщиха от БЧК. Проектът е по европейски модел и се осъществява от Българския Червен кръст и Сдружение „Клуб Активна сигурност".

Възможностите за осигуряване на адекватна наземна и въздушна първа помощ ще бъдат показани на специално подготвена демонстрация в неделя, 8 юни, съобщиха организаторите. Доброволци и щатни специалисти от БЧК, група от НЕРБАК, медицински екипи с линейка и мотор, хеликоптер с медицински екип на борда, парамедици, каскадьори, представители на КАТ, под ръководството на председателя на Българския Червен кръст Христо Григоров, ще разиграят симулация на катастрофа между два автомобила на бул. „Джеймс Баучер" и ул. „Петър Станчев". Водачите са ранени, но има и пострадал свидетел на инцидента. На мястото пристига обучен таксиметров шофьор - парамедик, който оказва първа помощ и държи непрекъсната връзка със Спешна помощ и колцентъра на „Активна грижа". Заради тежкото състояние на един от водачите на мястото е изпратен хеликоптер с медици. Пострадалите се настаняват в болници с наземен и въздушен транспорт.

Проектът „Активна грижа" е публично-частно партньорство на Българския Червен кръст и Сдружение „Клуб Активна сигурност". „Активна грижа" има за цел да допълни и разшири възможностите на държавата в областта на първата долекарска и медицинска помощ чрез действия на парамедици и медицински екипи по европейски модел,  като осигурява бързо и навременно оказване на спешна долекарска помощ с въздушен (хеликоптер) и наземен транспорт (мотоциклети, линейки, таксиметров превоз). Екипите ще реагират и при случаи, за които Спешна помощ прецени, че се нуждае от съдействие, поясняват организаторите.

През следващата седмица Българският Червен кръст започва обучението на първите 80 таксиметрови шофьори по програмата за парамедици на БЧК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай