Черпят 7 чудни имена. Закриля ги светица, гонена от баща си

Православната църква почита днес св. мъченица Марина

Черпят 7 чудни имена. Закриля ги светица, гонена от баща си | StandartNews.com

Православната църква почита днес св. мъченица Марина.

ВИЖ ОЩЕ: Света Марина!Камъче от пещерата на древните мистерии пази дома от беди

Тя много искала да получи свето кръщение, но нямало свещеник в околностите, който да извърши тайнството, а римското управление жестоко преследвало християните. Пръв неин гонител станал баща й.

16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядвала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Хвърлили я вързана в каца с вода.

Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение. Оковите се разкъсали, а мъченицата възхвалявала Бог, преди да бъде убита.

В българската народна традиция света Марина се счита за сестра на свети Илия, господар на небето, гръмотевиците и дъждовете. Често пъти, когато хората изграждали параклис в чест на единия от тях, недалеч от него строели параклис и в чест на другия. Дори празниците, на които се честват са близки – празникът на света Марина е на 17 юли (третият от Горещниците), а този на свети Илия – на 20 юли (Илинден). Света Марина не казвала на брат си кога му се пада празникът, защото той празнувал като пращал на земята проливни дъждове и гръмотевици.

На днешния ден празнуват: Марина, Маринка, Марин, Маринчо, Маринко, Маринела, Маринета и производните им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай