Чакаме лекарство и ваксина за чумата по свинете

Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено вследствие на заболяването

Чакаме лекарство и ваксина за чумата по свинете | StandartNews.com

Решението на огромния проблем с африканската чума по свинете (АЧС) е в намирането на лекарство и ваксина. Работи се по такива разработки. Единственото възможно нещо, което може да се направи е превенция и биосигурност, заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ.

"Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете като две са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни", посочи тя. Засегнатите свине са над 60 000. Едното огнище в момента е унищожено. Приключва унищожаването на второто.

Тенденциите на увеличаване интензитета на заболяването в Европа и света се умножават. В 51 държави съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено вследствие на заболяването. Това обуславя ръста на цените на свинското, какво в България, така и в други Европейски страни, също засегнати от АЧС.

„Проби положителни от дива свиня са установени в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран такъв случай на засегнати диви свине“, уточни министър Танева.

Тя обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен. Всичко е разписано в наредба на министерството.

В Министерство на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания "Напоителни системи". Министърът каза, че сред земеделската общност има притеснения предвид сушавата година.

„Всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи" са с обичайните или малко по-ниски нива. Ние можем да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители“, каза Десислава Танева.

Мениджмънтът на "Напоителни системи" няма намерение да променя цените, увери министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай