Бюджетът на НЗОК ще е с 129 млн. повече от 2015

Бюджетът на НЗОК ще е с 129 млн. повече от 2015  | StandartNews.com

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри Закона за бюджет на НЗОК за 2016 г., предаде Агенция „Фокус".

Комисията провежда заседанието си съвместно с парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм. Целта на бюджета е в рамките на предвидените финансови ресурси да се запази постигнатото равнище на здравноосигурителни услуги в страната. Предвидени са общо приходи и трансфери в размер на 3 204 749 хил. лв. Предвижда се бюджетът на НЗОК за 2016 г. ще бъде със 129 млн. лв. повече. Законопроектът е предвиден с балансирано бюджетно салдо. Предвидени са промените в националните рамкови договори да влизат в сила от 1 април на съответната година, вместо от 1 януари, тъй като за ефективността на преговорния процес са необходими ясни финансови параметри от закона за бюджета на НЗОК за съответната година, които обикновено стават ясни през месец декември и технологичното време не е достатъчно за провеждане на детайлни преговори.

Предвижда се разширяване на кръга от хипотези за даване на възможност на Надзорния съвет на НЗОК да определя изискванията, които се регламентират в НРД, в случай че не се приеме нов НРД, а именно – при промени в действащото законодателство, налагащи изменения и допълнения в НРД. Друга промяна е въвеждането на минимален размер на санкции при неизпълнение на НРД и отпадане на забраната за договаряне на максимален брой извършвани дейности и ограничения в обема и разпределение на квоти за изпълнителите. Очакваните резултати от приемане на законопроекта са свързани с балансирано разпределение на средствата за здравеопазване. По време на обсъжданията представители на лекарски организации изразиха становищата си във връзка бюджета. Д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз коментира, че от съюза не са съгласни с някои от текстовете, които са записани като каза, че с тях се ликвидира договорното начало. Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че бюджетът е главно ориентиран към засилване и установяване на ясни, добре действащи и с възможност за реализация механизми на контрол, които до този момент бюджетът не е предвиждал.

Влизаме в следващата година на чисто с минимум 129 млн. лв. приходи. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на заседанието на Комисията по бюджет и финанси по време на обсъжданията на Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2016 г., цитиран от „Фокус".

„Предлагат се промени, които са главно ориентирани към засилване и установяване на ясни, добре действащи и с възможност за реализация механизми на контрол, които до този момент бюджетът не предвиждаше", заяви Москов.

„Във връзка с притесненията, които вероятно ще бъдат изразени тук от съсловните организации - ние имаме пълното общо мнение, че финансовата макрорамка на бюджета е добра и гарантира развитието на бюджетната система", посочи той и допълни, че е в постоянен диалог с професионалните организации.

„Към 30 септември най-песимистичната прогноза за изпълнението на бюджета гласи, че може да има дефицит в порядъка на 65 млн.лв. От последните ни консултации с министър Горанов минимум още 20 млн.лв. ще влязат в приходната част и ще намалят този дефицит до около 40 млн.лв", каза той и посочи, че от МЗ ще се стремят заедно с Надзора на касата дефицитът да бъде сведен между 35 и 37 млн.лв.

Министър д-р Петър Москов поясни, че тази сума към следващата година няма по никакъв начин да се отрази върху чистите 129 млн.лв. които са заложени в приходната част на бюджета на касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай