Бясната скорост е най-големият бич

24 стационарни и 130 мобилни камери следят за нарушители на пътя

Бясната скорост е най-големият бич | StandartNews.com

Главен инспектор Бойко Рановски е началник сектор в отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". Пред "Стандарт" той коментира мерките, които КАТ взима срещу хулиганите на пътя.

- Г-н Рановски, катастрофата на "Цариградско шосе" е поредният тежък пътен инцидент. Какви мерки се вземат, за да се намалят подобни трагедии ?
- От страна на "Пътна полиция" постоянно се водят превантивни кампании за намаляване на тежките произшествия, намаляване на жертвите и убитите, което и самите резултати показват през последните години. За съжаление продължава да има безразсъдни шофьори, които сядат зад волана след употреба на алкохол или се движат с превишена скорост. Така причиняват подобни тежки катастрофи, което води до един голям отзвук сред обществеността. За радост тези инциденти не са постоянни, по-скоро са изключения.
- Каква част от тежките катастрофи са заради пияни шофьори ?
- Между 4 и 5%, което е малък процент, в сравнение с водещите държави в Европейския съюз. При нас основно тежките пътни инциденти са заради превишена скорост. Затова и усилията в момента са насочени към разполагането на пътните полицаи там, където най-често възникват катастрофи. Също така се анализират пътните причини за възникване на произшествия. Разпоредено е да се преразгледа цялата организация на движението, въведените ограничения на скоростта, защото има места, където самата организация създава предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия (ПТП).
- Какво имате предвид?
- Например по един главен път, където разрешената скорост извън населено място е 90 км, е въведено ограничение до 50 км, защото някога там е имало крайпътно заведение или друг подобен обект. Сега обаче тях ги няма, а ограничението остава.
Както несъобразената скорост води до тежки ПТП, така и несъобразените с пътните условия ограничения създават предпоставки за възникване на произшествия. В момента информацията се обобщава на централно ниво при нас, като след това ще бъдат взети съответните мерки, за да не се изнервят ненужно водачите. На страниците на съответните областни дирекции са оповестени местата за контрол на скоростта. Те ще бъдат качени и на сайта на МВР, за да има публичност.
- Дълго време критерий за ефективността на КАТ беше броят на наказателните постановления?
- Основното мерило за дейността на "Пътна полиция" ще бъде броят на тежките ПТП, на пострадалите в тях и на нарушенията. В момента са въведени много технически средства.
На територията на страната 24 стационарни камери и 130 мобилни камери.
- След последната катастрофа се появиха идеи да се слагат в такситата дрегери. Така, ако шофьорът е пил, да не може да запали автомобила.
- Такива устройства се въвеждат в производството на нови автомобили, но това не е задължително. Не знам обаче дали точно тези мерки ще са най-полезни. Но всеки, сядайки зад волана, трябва да осъзнае проблемите, които може да причини. Най-важно отг всичко е манталитета на шофьорите.
- Може ли държавата да дисциплинира шофьорите?
- Трябва да започнем от самото обучение на кандидат-водачите. Тези хора трябва да са максимално добре подготвени и когато излязат на пътя, да са сигурни в своето поведение, за да не застрашават живота на останалите участници.
- Предвиждате ли допълнителни мерки през лятото, когато е сезонът на отпуските ?
- На територията на страната се провеждат кампании, насочени към опазване здравето и живота на участниците в движението. Има засилено полицейско присъствие по натовареното трасе в посока София-Бургас. Надяваме се, че с пускането на магистралата ще се облекчи трафикът на Петолъчката-Карнобат.
- Ще има ли специален контрол върху магистралата?
- Магистралата ще бъде покрита от полицейски екипи, където ще се знаят къде са.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай