Бурката е фасада на радикалния ислям

Бурката е фасада на радикалния ислям | StandartNews.com

Иван Гайтанджиев, журналист
и бивш посланик

- Г-н Гайтанджиев, главният прокурор Сотир Цацаров поиска забрана на бурките на обществени места. Крие ли се според вас зад бурката радикален ислям и как една такава забрана може да повлияе на такива процеси у нас?
- Позицията на прокурора Цацаров и на министъра на образованието Кунева е правилна и очевидно има нагласа в нашето общество и вътрешна потребност по отношение на един безспорен символ на радикален ислям, каквато е бурката, да има законодателни действия и законодателни мерки. Това е повече от очевидно и ясно.
- Какви са рисковете зад носенето на бурки?
- Искам само да припомня, че явлението "бурка" се появи преди около 20 - 25 години, и повтарям, че това е един откровен символ, една негативна опасна фасада на радикалния ислям. Неслучайно в много държави в Европа - и Германия, и Франция, и Белгия, дори в части от Турция има забрана за носене на бурки. Искам да кажа веднага, че в Египет също е подготвен закон за забрана на бурките. Една от вносителките на този законопроект, една от най-големите познавачки на проблематиката на исляма обяснява именно това - в Корана никъде не се говори за бурка, говори се за покриване на косата на жената. Това е самата истина. Оценката, че това е всъщност политически ислям, може да се приеме, защото чрез такива символи се промиват мозъци на хората. Това влияе изключително силно и човек изпада в едно състояние на автосугестия, когато непрекъснато му се говори, че това ще го закара в рая, че това е правилният път и така трябва да бъде. Просто едно силно, мощно средство за манипулация особено на хора, които априори са податливи поради липса на култура, на традиции, на образование. Ако развием темата малко по-широко, мястото за реализация на един такъв радикален ислям, именно генезисът, "люпилнята" това са гетата. Това е нещо страшно опасно, много негативно. Ако се върнем на наша земя, в Пазарджик, какво е това? Това е откровено гето, в което по един безпрепятствен начин се разпространяват идеи на един радикален ислям и то от проповедници, които не са българи. Да припомним ли, че това гето в Пазарджик, всички тези роми там, дълго време бяха протестанти, сега стават привърженици на нещо друго. Очевидно там се влияе и с пари, и с интервенция, дори понякога може би и с насилие.
- Има ли обаче риск, ако бъде въведена една такава забрана, това още повече да маргинализира тези групи и да се създаде опасно напрежение?
- Всякаква крайност може да доведе до маргинализация, но има и нещо друго, което е логиката на живота, а тя е, че когато сме в една екстремна ситуация, а Европа е изправена пред решаване на колосални проблеми, тя трябва да бъде по-категорична, по-дефинитивна и да отстоява т. нар. европейски ценности, аз бих казал християнските ценности. Не може да не се следва правилото: "каквото повикало, такова се обадило", но са необходими адекватни действия и да няма противоречия между нагласата в обществото и други сили, които искат да наложат на европейското общество нещо далеч от нашите разбирания.

(Пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай