Бум на гастарбайтери? Германия търси 5 групи работници

Рекордни свободни места

Бум на гастарбайтери? Германия търси 5 групи работници | StandartNews.com

Германия обяви, че спешно търси пет групи работници. Ще доведе ли това до бум на гастарбайтери у нас?

46 милиона са хората, взети на работа в Германия. Това число никога не е било толкова високо, а в същото време безработните са над 2 милиона и половина. Фирми и бюра по труда твърдят, че безработицата ще се увеличава, а експерти смятат, че що се отнася до трудовия пазар зимата ще е тежка.

В същото време в много сфери има остър недостиг на персонал. Например в строителството, където 2/3 от позициите остават свободни.

Сред други сериозно засегнати от недостига на хора са ресторантьорството и хотелиерството. През последната година сериозно намалява и броят на заетите в сферата на здравеопазването и образованието. Част от причините за отлива са пренатоварването в тези професии.

Друг пример за проблемен сектор е транспортът. Сериозна липса има и на шофьори и машинисти в градския и междуградския транспорт. За да запълни тези дупки, страната се нуждае от квалифицирани кадри от чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван Иванов
преди 5 месеца

ИНТЕЛИГЕНТНИ, ОПИТНИ КОРЕКТНИ СТУДЕНТИ ТЪРСЯТ ХАМАЛСКА РАБОТА В СОФИЯ. ЗА КОНТАКТИ --0893480394. БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН. РАБОТИМ И НА ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ.

Откажи