Бум на чужденци, които искат да са българи

1300 души повече са получили наш паспорт през 2023 г.

Бум на чужденци, които искат да са българи | StandartNews.com

Бум на чужденци, които искат да са българи. 1300 души повече са получили българско гражданство през 2023-та в сравнение с м.г. Те са станали натурализирани българи на основание произход или заради това, че техен родител е български гражданин.

Това показват данни, предоставени от Президентството, предаде Нова тв. Въпреки увеличения брой укази, за придобиване на гражданство по произход понякога се чака с години.

Само преди дни излезе информацията, че българският паспорт е един от най-силните в света и дава възможност за пътуване до много места. Най-вероятно с влизането на страната ни в Шенген броят на желаещите да придобият българско гражданство ще се увеличи.

За миналата година общо 6916 души са получили българско гражданство на основание български произход – те имат родител или осиновител, който е български гражданин. За тази година до 30 ноември общо 8254 души са станали натурализирани българи по националност. Най-много са желаещите да получат българско гражданство по произход от Турция, следват тези от Украйна. На трето място е са албанските граждани. Понякога се случва забавяне с години.

Един от чакащите е Сергей Яровой, който от пет години живее и работи в София, а от три години чака за българско гражданство. Роден е в Молдова и има украинско гражданство. Той твърди, че е българин, най-вече заради корените си.

„Аз съм българин по произход. Дядо ми е роден тук, в Шумен през 1947-ма година. Прабаба ми, прадядо ми – всички са българи. Имам документи, които са представени пред Министерството на правосъдието”, каза Сергей Яровой. Той е подал всички документи, които доказват произхода му и очаква да получи гражданство. Разказва, че понякога, когато чуят неговия акцент, хората го питат от къде е, а той не може да обясни, че е българин. Сергей твърди, че се чувства българин, но няма право да гласува.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай