Лекари: Алкохолизмът ще е новата болест

Очаква се рязък скок на зависимостите

Лекари: Алкохолизмът ще е новата болест | StandartNews.com
  • Очаква се рязък скок на зависимостите

Бум на алкохолна зависимост след края на пандемията прогнозират лекари. Това идва отчасти от разпространяваните по всички социални медии съвети да се дезинфекцираме чрез пиене на концентрати, защото спиртът убивал вируса, което обаче до края на пандемията може да се превърне в битов алкохолизъм.

"В ситуация на подобна битова употреба 7 до 10 на сто от хората развиват алкохолна зависимост. А в момента непрестанно се разпращат клипове в социалните мрежи как се пие водка, как се обръщат бутилки с шеговити препоръки да борим вируса", заяви доц. Соня Тотева, нарколог и бивш директор на болницата в Суходол, където се лекуват зависимости. В момента е експерт по зависимости към ООН. Доц. Тотева заяви, че вече има няколко пациенти, които са били успели да спрат алкохола и да си създадат нормален живот, но в тази ситуация са се "пробили" - тоест отново са се върнали към пиенето. Някои са го направили поради препоръките да борим вируса с алкохол, а други - защото са си изградили стратегия за справяне с бъдещето, която в момента е разбита на пух и прах заради създадената обща несигурност. А за хората, излекувани от зависимост, е от особено сериозно значение да спазват плановете, които са си предначертали сами, иначе загубват хоризонт.

По-лошото обаче е, че зависимост след края на този период могат да развият и така наречените "битови пиячи", които към момента не са били в рисковата група, защото са имали работа, пълноценна структура на живот и не толкова много свободно време. В ситуация, в която хората губят увереност за бъдещето и работата си, както и не им се предлагат особено много алтернативи, значителна част от хората могат да се обърнат към алкохола, включително и за успокояване на свои стресови и тревожни разстройства, вместо да търсят лекари. Рекламите, че спиртните напитки са форма на профилактика, комбинирана с изолацията, са сериозен фактор за увеличаване на употребата на алкохол. Според доц. Тотева екстровертните хора в тази ситуация се чувстват по-потиснати, защото са свикнали да водят по-активен социален живот, а и контактуването за тях е стимул да действат. "За тях ставащото в момента е доста голям шок", казва тя. "Да ти отнемат свободата, което е едно от най-големите блага, с не съвсем ясни аргументи, и да не знаеш докога ще бъде това, ще бъде натоварващо за много хора", допълва Тотева.

За наркоманите, които са на метадон, програмите продължават да вървят, като персоналът ходи на смени. Неочакваното обаче е, че в извънредната ситуация намалява броят на наркоманите, постъпващи за лечение. "Чела съм и други публикации във връзка с това, че нашите пациенти например във военновременно състояние, когато има световни катаклизми, се стряскат и малко се озаптяват, мобилизират се. По-скоро, след като отмине извънредната ситуация и отделилият се в съответствие с нея адреналин спадне, пациентите ни започват да изпадат в тежък стрес", допълва тя. "По време на сериозен стрес специално зависимостите не са най-тежката реакция на хората. По-скоро хора, които са свикнали на нормално ежедневие, започват да изпадат в панически разстройства", допълва лекарката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай