Британски деца се интересуват от България

Причините и темите на писмата са различни - от искане на съдействие при изработването на училищни проекти до интерес към историята или към българския футбол

Британски деца се интересуват от България | StandartNews.com

Посолството ни в Лондон все по-често получава писма по обикновената поща от британски деца, които търсят информация и изразяват интерес към България, съобщават от МВнР.

По данни на дипломатите ни причините и темите на писмата са различни - от искане на съдействие при изработването на училищни проекти до интерес към историята или към българския футбол.

„От този най-непринуден вид кореспонденция получаваме обратна връзка за имиджа на нашата страна сред младите хора във Великобритания“, разказват от посолството.

Например Рос от Северна Ирландия споделя в писмото си до посолството любопитните факти от българската история, които са му направили впечатление: например, че България е най-старата държава в Европа, която никога не е променяла името си. Неговото писмо е част от училищен проект по писане на писма. Избрал е да пише до българското посолство, след като учителката му разказва за хубавата си почивка у нас.

10-годишният Харисън от Стивънидж пък се подготвя за училищно тържество, посветено на културното многообразие във Великобритания и се обръща към посолството с молба да получи карта или снимки от България. А малката Хана от Съри търси информация за любимите храни на българските деца.

В посолството ни се пази и изпратен по пощата ръчно изработен албум от британско дете със снимки и лепенки с лика на Димитър Бербатов.

„Особено радващо е, когато получим и следващо писмо с благодарност за отговора“, допълват от мисията ни в Лондон. Малкият Стивън от Шотландия прави именно това: „Благодаря Ви за много забавното и интересно писмо, което получих преди известно време. Показвах го на членовете на моето семейство, които бяха много впечатлени“.

В отговор на детските писма служителите на посолството ни се стараят да отворят по-широко прозореца към богатата ни на традиции, история, природни и културни забележителности родина. На Хана, например, разказаха за мекиците, които българските деца получават за закуска, когато гостуват на своите баби, а Рос получи мартеница и разказ за тази българска традиция.

Детските писма са показател за нарастващия интерес към България във Великобритания, както сред възрастните, така и сред учениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай