Борсите чакат стимули за икономиката

Борсите чакат стимули за икономиката | StandartNews.com

Настроението в Европа е позитивно въпреки сваления самолет

Разследване срина китайските индекси с 5%

Европейските фондови пазари стартираха миналата седмица с негативни резултати. Търговията в понеделник бе колеблива и завърши с леки загуби в резултат на спада на цените на суровините и техния ефект върху минните компании, както и на опасенията за последствията върху туристическия и транспортния бранш от терористичните заплахи на фона на мащабните полицейски акции в Брюксел. Във вторник неочакваното сваляне на руски самолет от Турция на границата със Сирия чувствително повиши геополитическото напрежение, което се отрази и върху основните борсови измерители в Европа, които рязко се понижиха с 1-2%.

През следващите два дни обаче на пазара доминираха позитивните настроения и акциите възвърнаха позициитеq си след като европейските инвеститори се фокусираха върху предстоящото заседание на Европейската централна банка на 3 декември, на което се очакват допълнителни стимули за икономиката на еврозоната.

Последният ден от работната седмица бе оцветен в червеноq като причината за това бе сривът на китайската борса с малко над 5%, което бе и най-голямото й дневно понижение от месец август насам. Причини за това бяха обявеното от китайските регулатори разследване на три от най-големите брокерски фирми в страната, както и спадът на печалбата на индустриалните компании в Китай с 4.6% на годишна база през октомври.

Като цяло седмицата на европейските пазари завърши с повишения, като широкият Stoxx Europe 600 нарасна с половин процент, а немският бенчмарк DAX30 добави 1.5% към стойността си.

Зад океана фондовите борси бяха особено спокойни, което бе преопределено и от съкратената работна седмица заради празнуването на Деня на благодарността в САЩ. Сред корпоративните новини най-интересното събитие бе обявеното сливане между американския фармацевтичен гигант Pfizer и производителя на ботокс Allergan на стойност 160 млрд. долара, което ще позволи на Pfizer да премести централата си в Ирландия и така да намали корпоративния си данък.

У нас през миналата седмица на Българска фондова борса стартира вторичната търговия с акциите на "Сирма груп холдинг" АД. Софтуерната компания, която успя да осъществи най-голямото първично публично предлагане на родната борса от световната финансова криза насам, след като набра 11.5 млн. лева капитал, очаквано бе във фокуса на инвеститорите в началото на седмицата. Ентусиазмът обаче не се пренесе върху останалите позиции и като цяло търговията остана на познатите ни равнища. Индексът на сините чипове SOFIX записа седмично понижение от половин процент до ниво от 437 пункта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай