Бокова обяви Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО”

Бокова обяви Стоичков за „Шампион на спорта на ЮНЕСКО” | StandartNews.com

Христо Стоичков бе обявен за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" на специална церемония в "Гранд хотел София". Призът му бе връчен лично от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Ти си един от най-успелите български спортисти на всички времена. Всички българи се гордеем с твоята кариера. Това е израз на уважение пред твоя талант, израз на моята гордост, че има такъв българин", обърна се Бокова към Стоичков и му връчи цял плик със задачи, които трябва да изпълнява като Шампион на спорта.

"Току-що влизам, а пакетът е много тежък. Значи задачите са много. Не ме е страх обаче от тях. И няма да дам назад. Ще бъда там, където винаги съм бил. Все пак г-жа Бокова ме познава какъв съм всъщност. За разлика от много хора, които ме познават само на терена, където поздравявам на мама и на тате", пошегува се Камата - Приемам тази задача за един мои дълг. Защото спортът обединява много неща. Първо - децата, а от там нататък те трябва да знаят как ще постигнат успехи. Мога да дам своя пример на тези деца. Моят ангажимент към ЮНЕСКО ще го изпълня с чест. Благодаря на г-жа Бокова за това, което прави за света, за България и това, което днес направи за мен", каза още Стоичков.

"Важно е да помагаме да се премахне расизма. Спортът трябва да направи така, че да не зависи от какъв цвят си. Имал съм проблеми в годините, но те са оставали на терена. Извън него е по-различно. Защото трябва да уважаваш всеки. Познавате ме що за стока съм. Защото винаги говоря и гледам хората в очите. Ако не ги гледам в очите, става страшно. Така че предпочитам да ги гледам, отколкото да шикалкавя", каза още Камата.

НСО инспектира "Васил Левски"

Националната служба за охрана (НСО) инспектира територията около националния стадион "Васил Левски". Полицаите обиколиха всички близки булеварди, за да направят разстановка как да действат по време на юбилея на Христо Стоичков в петък. Това разкри пред "Стандарт" служител на стадиона. Вече стана ясно, че центърът около съоръжението ще бъде затворен в деня на шоуто. От НСО ще подсигурят безопасността и ще направят специални ескорти за дипломатите, които се очаква да присъстват на юбилея. Политици от много държави ще наблюдават с интерес шоуто на Ицо.

Саморано: Научи ме на български думи

"Знам няколко български думи, но не са за използване сега. Може би ще ги кажем с Ицо на терена по време на мача", обяви чилийската звезда Иван Саморано на родна земя. Той кацна в София днес за шоуто на Христо Стоичков в петък. Легендата на "Реал" си спомни за миналото, когато двамата с Камата вилнееха по испанските терени. Въпреки че Стоичков бе в "Барса", а Саморано в "Белия балет", те са били приятели извън терена. "Важен за мен. В него има много любов. На терена изглежда изключително темпераментен, но извън него е добър приятел", каза още чилиецът пред "Нова", като определи събитието като гордост за него. "Иначе да играеш с него беше истинско удоволствие. Затова и Ромарио отбеляза толкова много голове в "Барса", тогава той имаше късмета да бъде съотборник със Стоичков", отсече Саморано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай