Близнашки: Образованието е условие за успех на обществото

Близнашки: Образованието е условие за успех на обществото | StandartNews.com

София. Ние българите имаме едно особено чувство към образованието. То се превръща в единствено условие за успех на обществото ни. Това заяви премиерът проф. Георги Близнашки във втората от поредицата дискусии SOS дебати, организирани от "Стандарт" и Българска Академия на науките (БАН).

Страстта на българина към познанието и значението на образованието за нацията ни, категоричен бе той.

Служебният кабинет продължава работа по актуализираната програма в сферата на науката и образованието, напомни Близнашки. 1,37 млрд. лева европейско и национално финансиране ще има България за наука и образование до 2020 година.

Работи се и по Национална стратегия за повишаване на грамотността и стратегията за професионалното обучение. Тези стратегии ще бъдат представени на следващото Народно събрание, каза Близнашки.

По думите му акцент в стратегията за висшето образование е да се повиши процентът на висшистите до 36% до 2020 година. Образованието пък трябва да е обвързано с пазара на труда. Това е предизвикателство за цялата ни образователна система, изтъкна Георги Близнашки.

Той настоява най-търсените специалности да получават приоритетно финансиране. В момента над 40% от студентите учат право, публична администрация и икономика. В същото време имаме нужда от физици, химици, медици.

Близнашки не скри задоволството си, че най-после имаме оперативна програма, която е насочена към образованието и науката. Нейна цел е да се увеличат до 1,5% от БВП инвестициите за наука. Освен това трябва да се увеличи и делът на държавните инвестиции в сектора.

Крайно време е да въведем дуалната система на обучение, нямаме време за губене, категоричен бе премиерът, акцентирайки, че основата на просперитета са образованието и науката.

В навечерието на парламентарните избори страната ни е на прага на ново управление и възможности за промяна. "Стандарт", заедно с БАН, организира четири SOS дебата за това в каква посока трябва да поеме страната ни в областта на енергетиката, образованието, здравеопазването и туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай