Българите разделени за протестите

Това сочат данни от последното проучване на"Сова Харис"

Българите разделени за протестите | StandartNews.com

Близо половината от българите или 47,3% смятат, че следващите парламентарни избори у нас трябва да са предсрочни и организирани от служебно правителство. 35,5% считат, че изборите трябва да са редовни през март 2021 г.

Също така повече от половината българи (55,4%) са напълно сигурни, че ще гласуват на следващите избори за парламент.

Това сочат данни от последното проучване на"Сова Харис", проведено проучване между 19 и 25 август 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани.

Близо половината от българите - 49,6% предпочитат първо управляващите да подадат оставка, а после да се мисли какво да се прави.

17,8% от допитаните считат, че е необходимо приемането на нова Конституция. Голяма част от гражданите - 42,9% са на мнение, че е достатъчно да се направят поправки в действащата.

По отношение на протестите близо половината от респондентите - 48,3% подкрепят напълно протестите, а 45,6% не одобряват радикализирането на недоволството и проявите на гражданско недоволство като възпрепятстването на свободното движение на гражданите или пък блокиране на достъпа до министерства.

Забелязва се почти еднакъв резултат при допитаните за това дали Висшият съдебен съвет да се раздели на два независими органа - на съдиите и на прокурорите - 47,5% са съгласни, докато 45,3% не могат да преценят.

Близо 80% от допитаните подкрепят броят на депутатите в Народното събрание да бъде намален от 240 на 120 депутати. Близо 70% са "за" редуцирането на състава на Велико народно събрание от 400 депутати на 200.

Също така 65,1% подкрепят въвеждането на задължително машинно гласуване, а 62% - дистанционно гласуване по пощата и интернет. 65,5% са против президентът да се избира от парламента, а не чрез пряко гласуване.

С най-голямо доверие сред българите се ползва президентът Румен Радев - 48,2%. Той среща и 33,9% недоверие. Втори е председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който получава 36,9% подкрепа и 42,6% недоверие.

На трето място е Слави Трифонов с 31%, следван от столичния кмет Йорданка Фандъкова - 26,4%. Премиерът Бойко Борисов е на 7-мо място и получава 20,2% подкрепа. Пред него са вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай