Бинев: В ЕС има място за евроскептици, но не и за европростаци

Бинев: В ЕС има място за  евроскептици, но не и за европростаци | StandartNews.com

София. - Г-н Бинев, правите сериозна заявка за евроизборите, след Пловдив и в София представяте Патриотичния съюз на НФСБ, но социолозите не ви слагат в сметките си. Ще успеете ли да минете бариерата?
- Това са същите социолози, които не отчитаха НФСБ и на парламентарните избори. Нашите резултати не са важни толкова за нас, колкото за българския народ. Шансът българите да имат своята защита пред европейските институции е патриотичните организации около НФСБ да имат представителство в Европарламента.
- Защо? Не е ли по-вярно, че т.нар. големи партии имат по-голямо влияние?
- На големите, на казионните партии им е много по-важно да са лоялни първо към своите европейски политически семейства. А когато на свободите на българите бъде посегнато от някой диктатор или когато както сега има перфидна диктатура и продължаваме да стоим на последните места по икономически и демократични показатели, то формации като нашата могат да реагират най-адекватно.
За нашия съюз е най-важно последователно и принципно поведение.
Родолюбци, а не демонстриращи псевдопатриотизъм. Съюзът около НФСБ е от истински патриоти, които имат една тиха, истинска обич към своята страна.
- "Атака" е вашият основен конкурент, вярно ли е, че дърпате хора оттам?
- Нека не бъркаме "Атака" с лидера и кликата около него. "Атака" беше една идея, която се прие от много хора. За жалост станахме свидетели на нейната приватизация и обикновените атакисти се отвратиха от това. Не може безогледно да обслужваш интереси на ГЕРБ, на БСП, а вече дори и на ДПС, т.е. на всички управляващи. Говорим за един поръчков национализъм, който няма нищо общо с патриотизма. В "Атака" има много вярващи хора, които се чувстват предадени от върхушката в партията. Няма как да са ни конкуренти, защото в Европа има място за евроскептици, но не и за европростаци.
- В Брюксел организирахте международна конференция за борбата с организираната престъпност, но сред лекторите бяха ключови лица от АБВ - Румен Петков, проф. Борислав Борисов, колегата ви Ивайло Калфин.
- Това показва само едно-единствено нещо. Че когато няма диктовка на партийни централи, може да се постигне дискусия независимо от политическите пристрастия. Конференцията беше в процес на подготовка от края на септември. И би било много несериозно да отменим провеждането й само заради аналогии от сорта "правят коалиция". Критиките и в последния доклад на ЕК бяха по отношение на правосъдие и вътрешен ред. И независимо от различията ни нас ни е събрал големият проблем с престъпността, която вече има и своите нови проявления - цели политически партии се държат като организирана престъпна група, а лидерите им като главатари на квартална шайка. Данните показват, че има политически чадър над наркоразпространението. Но по-опасното е, че май някои го ползват. Особено при полети. Най-официално декларирам, че бих подпомогнал на европейско ниво всеки политик в България, когато се работи за отстояване на национални приоритети за сигурност, здравеопазване, образование, спорт.
- Как изглежда според вас групата на 17-те български евродепутати, ако изборите са днес?
- Едно е ясно - ДПС ще бъдат представени в Европа. Верните на европейските си политически семейства - също. Но за мен е по-важно българите да бъдат представени от истински застъпници на националните ни ценности. Бъдете сигурни, че работим за това. Но отсега заявявам, че ще отчетем за неуспех, ако имаме по-малко евродепутати от ДПС.

- Ако ДПС имат 3, а вие - двама?

- Категорична загуба! Не само за нас, но и за всички, които искат България да тръгне напред в защита на своите интереси.
- Докато правите патриотичния съюз с НФСБ, членове на ГОРД се присъединиха към "България без цензура".
- За мен е важно политическият монопол в България да бъде разтурен. За жалост в момента той е най-силен от всичките години на прехода. Уважавам на всеки усилията да го пропука, защото смятам, че политиците трябва да водят със своя пример, а не само с дърдорене. Аз лично се надявам да съумеем да направим един широк патриотичен фронт около НФСБ в пълния смисъл на думата фронт - срещу простотията, срещу бедността, срещу нещастието и срещу това, името на България да бъде замесвано в скандали на всякакви нива.
- Кога ще бъдете готови с листата?
- Вероятно през март, но не мога да се ангажирам с дата. Целта ни е в Европа да ни представляват хора, които имат познания, които имат характер и правят политика там в името на България, а не за да се харесат на европейските си политически централи или на икономическите си благодетели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай