Безплатно море за 30 000 деца и учители. Вижте как

Държавата дава ваучери за това

Безплатно море за 30 000 деца и учители. Вижте как | StandartNews.com

Революционна идея представиха министрите на туризма и на образованието Стела Балтова и Николай Денков. 30 000 деца и учители ще имат по една седмица безплатно море тази година. Държавата прави туристически пакети с ваучери за тях. Те ще са на стойност по 500 лв., от всяко училище в страната могат да се по 70 деца. Програмата е за 15 милиона лева.

ВИЖ ОЩЕ: Лъч надежда. Поканихме руските туристи, чакаме ги

Ще подготвим цялостен туристически пакет за децата и учителите, каза на извънреден брифинг служебният министър на туризма Стела Балтова.

"Ще подготвим туристически пакет и децата ще могат да бъдат придвижени и застраховани до местата за настаняване, така и ще бъде поето цялото им изхранване по време на този престой. Подготвят се и много интересни програми, които са свързани с арт дейности, с експозиции, с обучение по народни танци, посещения на музеи и други туристически обекти, което безспорно има стратегически ефект върху възпитанието на нашите деца. Не само туроператорите и хотелиерите ще имат полза от тази програма, но също така и всички съставни части на сектор "Туризъм", обясни министър Балтова.

Тя посочи, че приоритет е и създаването на благоприятни условия така, че бизнесът да бъде стимулиран да работи при запазване на здравето на всички работещи и на всички посетители в страната.

"Работим и към подобряване на условията за достъп на чуждестранни граждани в страната", добави тя.

30 000 ученици и учители ще могат да летуват безплатно в България, допълни Николай Денков.

"Ще дадем възможност на 30 000 участници, главно ученици, но и учители, да посетят по определен ред туристическите места, хотелите. Това ще стане през туристическите оператори. Както знаете, по Наредбата за командироване на ученици и педагогически персонал трябва да има и медицински лица, които в продължение на седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тези тежки години, в същото време подпомагайки туристическия бизнес", обясни просветният министър.

Денков посочи, че това ще помогне и за развитието на социалните контакти, които също бяха засегнати от пандемията.

Служебният министър добави, че през следващите две седмици се очаква да бъде финализирана и програма за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти.

"Тоест в рамките на 400 000 лева, които са осигурени, по определен ред ще могат да минат на профилактични прегледи и там, където има установени проблеми, ще могат да влязат в рехабилитационна програма", уточни Денков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай