Лъч надежда. Поканихме руските туристи, чакаме ги

Гълъб Донев изпрати официално писмо до Москва

Лъч надежда. Поканихме руските туристи, чакаме ги | StandartNews.com

Лъч надежда за идването на руските туристи у нас това лято. България отправи официална покана делегация на Русия да посети страната ни, за да се убеди лично в мерките за безопасност срещу Ковид-19.

Поканата вече се обсъжда в руските медии, каза на извънреден брифинг министърът на туризма Стела Балтова. И обясни, че вицепремиерът на Русия Татяна Голикова, която оглавява оперативния щаб за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция, е запозната с писмо на българския си колега Гълъб Донев.

Социалният министър и вицепремиер е изпратил писмо до руските власти с покана делегация от Русия да посети българските курорти и на място да се увери във взетите мерки по отношение на сигурността на туристите във връзка с Ковид-19.

Българското правителство е готово да посрещне представители на компетентните ведомства и министерства на Русия и да им представи на място всички мерки и протоколи, следвани в българските курорти и туристически обекти, включително хотели, обществени места и спа центрове, уверява Донев.

В писмото се подчертава, че отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни традиции и на исторически връзки, а Русия е приоритетен партньор на страната ни в областта на туризма. В него се припомня и, че преди пандемията всяка година стотици хиляди руски граждани избираха страната ни за почивка заради разнообразието на българския туристически продукт. Донев припомня и че от 1 май 2021 г. България отвори границите си за туристи от Руската федерация, като вече издава и входни визи.

Вие знаете, че руските туристи отиват там, където всеки петък им каже Татяна Голикова, че е безопасно, заяви Стела Балтова и изрази надеждата си, че разговорите между двете държави ще върнат руските туристи у нас.

Русия възобновява полетите си до няколко държави, каза наскоро Татяна Голикова и съобщи, че руските власти следят ситуацията с разпространението на коронавируса по целия свят и че не са се отказали от критериите си за откриване на границите си за чужденци .

"Внимателно анализираме тази ситуация. В момента имаме няколко предложения от Европа, където епидемичната обстановка се подобрява", посочи Голикова.

Една от европейските страни, които предложиха на Русия възобновяване на полетите на взаимна основа, е България. На 5 май българските консулства и визови центрове започнаха да издават визи за руски граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай