Неделя,

Безплатен театър с "Възраждане"

От: Failed to load user -
1538
Безплатен театър с "Възраждане"
A
A
A

София. Трупата на театър "Възраждане" репетира усилено тези дни. Под режисурата на Роберт Янакиев актьорите Филипа Балдева, Боян Младенов, Лиляна Шомова, Свежен Младенов и Георги Златарев готвят спектакъла "Пробуждане в лятна нощ". Премиерата е на 1 септември в Созопол на фестивала "Аполония". След това започват безплатните представления - на 3.09. в Пловдив, на 6.09. - в София, 3 представления в Сърбия, по 1 в Хърватска и Босна и Херцеговина, 2 в Словакия и 3 в Италия. Любопитното е, че актьорите играят върху платформата на специален камион.

"Пробуждане в лятна нощ" е спектакъл, посветен на пострадалите и все още страдащите от насилието в домашна среда. Замисълът е да разбием статуквото на мълчанието, да предизвикаме обществения интерес към превенцията на този социален проблем. В центъра на нашата история е жената-майка, която е сърцето на семейството. Всяка проява на агресия към нея е и индиректен удар към детето, което получава неизлечими травми, и семейството. Защо именно "Пробуждане в лятна нощ"? Защото този проблем е дълбоко закодиран в историята за Шехерезада - жената, която разказва приказки, за да спаси живота си. Преди да започнем се срещнахме с жени, жертви на домашно насилие и техните истории изградиха тъканта на спектакъла", обяснява режисьорът.

Сюжетът започва с 5 деца (актьори), които играят заедно като пресъздават сцени от любими филми и комикси. Когато обаче изиграват всички възможни герои и истории, те решават да започнат да играят на "семейство". И неусетно, улисани в играта, започват да вплитат в приказките своите реални семейни истории, техните взаимоотношения с родителите си. В даден момент децата спират да бъдат деца и отново стават актьори на сцена. Обръщат се към публиката, за да й зададат въпросите: какво мислят хората за това, което виждат, преживели ли са нещо подобно, какво биха променили в ситуацията. Ключов елемент в това е Платното - специално роло хартия, върху което различни хора от публиката пишат своите мисли и послания по темата. Целта е в деня на последното представление, което е в Торино, актьорите да го развият и да покажат всички думи на подкрепа и посланията на хора от няколко различни страни.

"Платното е важно не само за представлението ни, но и за нашата идея. То ще остане като официален документ, артефакт на мислите и чувствата на хора от различен произход и социален статут, обединени зад една обща идея за Ренесанс, за изход от кризата на духа", споделят от трупата.

Целият проект, наречен "Караван - пътуващи артисти", е част от културната схема на Европейската комисия. В него взимат участие 11 избрани културни организации от Италия, Испания, Дания, Франция, Германия, Швеция, Полша, Словения и България. В реализацията му участват и 4 професионални театъра, между които е и нашият "Възраждане". Обединяващото е, че всеки екип ще разгледа даден значим за обществото социален проблем.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички