Безплатен театър с "Възраждане"

Пътуващите актьори играят върху камион

Безплатен театър с "Възраждане"  | StandartNews.com

София. Трупата на театър "Възраждане" репетира усилено тези дни. Под режисурата на Роберт Янакиев актьорите Филипа Балдева, Боян Младенов, Лиляна Шомова, Свежен Младенов и Георги Златарев готвят спектакъла "Пробуждане в лятна нощ". Премиерата е на 1 септември в Созопол на фестивала "Аполония". След това започват безплатните представления - на 3.09. в Пловдив, на 6.09. - в София, 3 представления в Сърбия, по 1 в Хърватска и Босна и Херцеговина, 2 в Словакия и 3 в Италия. Любопитното е, че актьорите играят върху платформата на специален камион.

"Пробуждане в лятна нощ" е спектакъл, посветен на пострадалите и все още страдащите от насилието в домашна среда. Замисълът е да разбием статуквото на мълчанието, да предизвикаме обществения интерес към превенцията на този социален проблем. В центъра на нашата история е жената-майка, която е сърцето на семейството. Всяка проява на агресия към нея е и индиректен удар към детето, което получава неизлечими травми, и семейството. Защо именно "Пробуждане в лятна нощ"? Защото този проблем е дълбоко закодиран в историята за Шехерезада - жената, която разказва приказки, за да спаси живота си. Преди да започнем се срещнахме с жени, жертви на домашно насилие и техните истории изградиха тъканта на спектакъла", обяснява режисьорът.

Сюжетът започва с 5 деца (актьори), които играят заедно като пресъздават сцени от любими филми и комикси. Когато обаче изиграват всички възможни герои и истории, те решават да започнат да играят на "семейство". И неусетно, улисани в играта, започват да вплитат в приказките своите реални семейни истории, техните взаимоотношения с родителите си. В даден момент децата спират да бъдат деца и отново стават актьори на сцена. Обръщат се към публиката, за да й зададат въпросите: какво мислят хората за това, което виждат, преживели ли са нещо подобно, какво биха променили в ситуацията. Ключов елемент в това е Платното - специално роло хартия, върху което различни хора от публиката пишат своите мисли и послания по темата. Целта е в деня на последното представление, което е в Торино, актьорите да го развият и да покажат всички думи на подкрепа и посланията на хора от няколко различни страни.

"Платното е важно не само за представлението ни, но и за нашата идея. То ще остане като официален документ, артефакт на мислите и чувствата на хора от различен произход и социален статут, обединени зад една обща идея за Ренесанс, за изход от кризата на духа", споделят от трупата.

Целият проект, наречен "Караван - пътуващи артисти", е част от културната схема на Европейската комисия. В него взимат участие 11 избрани културни организации от Италия, Испания, Дания, Франция, Германия, Швеция, Полша, Словения и България. В реализацията му участват и 4 професионални театъра, между които е и нашият "Възраждане". Обединяващото е, че всеки екип ще разгледа даден значим за обществото социален проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай