Без „Златна роза" наесен заради липса на бг филми

Корабчето с наградата за цялостен принос на фестивала „Любовта е лудост”

Без „Златна роза" наесен заради липса на бг филми | StandartNews.com

Варна. Доайенът на българското игрално кино Никола Корабов, когото всички наричат Корабчето ще получи традиционната награда за цялостен принос при откриване на 21–то издание на МФФ „Любовта е лудост", обяви неговият артдиректор проф. Александър Грозев. Големият наш режисьор навършва 85 години, юбилеен е и неговият знаков филм „Юлия Вревская".

Тази година фестивал на българското кино "Златна роза" няма да има заради липса на завършени родни филми, обяви още проф. Александър Грозев. Според него ситуацията е драматична и очаквана, предвид случващото се в българската кинематография в последните години и недостатъчната подкрепа към нея от страна на държавата.

Единственият завършен български филм - „Отрова за мишки" на Константин Буров, ще бъде прожектиран за първи път на международния филмов фестивал „Любовта е лудост". Лентата е включена в информационната програма, тъй като тематично не отговаря на профила на фестивала за любовно кино, обясни проф. Грозев. За нея потвърдили едва преди седмица.

Най-голямото международно лятно филмово събитие в България започва на 30 август и ще завърши на 5 септември.

В програмата на „Любовта е лудост" тази година са включени 76 филма. Във Варна ще е световната премира на „Колапс" на Роб Нилсън. Доайенът на американското независимо кино ще е и председател на журито. Качествата на 12-те ленти в състезателната програма ще оценяват още родният кинорежисьор Петър Попзлатев, белгиецът Жоел Франки, полският режисьор Митя Окорн и руската актриса Альона Ивченко, разкри директорът на фестивала.

Сред специалните гости на фестивала ще има 40 чужденци. Сред тях ще са Рихард Бланк - немски сценарист, режисьор, продуцент и актьор, италианският актьор Фабио Тести, Андре Кюитерик, директор на Международния фестивал на любовните филми в Монс - Белгия, Петер Шайки от Унгария - режисьор на конкурсния филм "Нашите жени". Публиката ще види филма „Градини" на Финци Контини, с участието на Фабио Тести, който преди години взе наградата „Златна мечка" в Берлин.

Традиционно няколко тематични панорами ще допълват фестивалната програма. Панорамите са озаглавени „Фестивали и награди", „По световните сцени", „Фокус: Китай", „Фокус: Палестина", „Фокус: Белгия", „Големите имена на световното кино - Леонид Гайдай, Роб Нилсън, Рихард Бланк". Ще бъдат почетени големите имена на българското кино, с които се разделихме през тази година - Георги Калоянчев, Тодор Колев, Иванка Гръбчева и Петър Попйорданов. Прожекциите ще са в зала „Пленарна" на общината с вход свободен.

Там ще бъде показан и израелски документален филм в памет на жертвите от атентата на бургаското летище миналото лято. Лентата е озаглавена „До края, Амир" и разказва за израелски младеж, който беше сред убитите.

Входът за прожекциите е 5 лева, като само за откриването и закриването билетът ще струва 10 лева. Любовни рецепти по няколко заведения във Варна осигуряват отстъпки, каза директорът на ФКЦ Тошко Гяуров. Срещу консумация в тях билетите са по-евтини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай