Българите все по-често с репродуктивни проблеми

Българите все по-често с репродуктивни проблеми | StandartNews.com

Застоял начин на живот, диабет, високо кръвно, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол - това са ключовите фактори, които водят до стерилитет при мъжете. За последните две десетилетия все повече българи имат репродуктивни проблеми и не могат да създадат поколение. Профилактиката трябва да започва още от ранна детска възраст, съветват медици, цитирани от Дарик. 

Почти половината от двойките, които имат репродуктиви затруднения, установяват, че причината е в мъжете. В 48% от случаите на безплодие причината е в мъжкия пол. 

В 90% от случаите на подобни проблеми жените водят мъжете на лекар. Д-р Десислава Тачева, ембриолог от столичната АГ болница "Св. София", обяснява, че причина за това е страхът на мъжете да не пострада репутацията им. 

"Аз съм сексуално активен и нямам проблем следователно със създаването на потомство. Това е един от най-често разпространените митове сред младите мъже. Истината е, че много хора не правят разлика между сексуално и репродуктивно здраве. Друг мит е "Аз вече имам деца и причината за стерилитета не в мен". Истината е, че биологичният часовник трака не само за жената, но и при мъжа. Третият мит е, че "ако проблемът е в мен, това ще се отрази негативно върху моето семейство". В основата на тази заблуда седи страхът на мъжа", посочва д-р Тачева.

Факт е, че повечето репродуктивни проблеми при мъжете се лекуват и то с висок процент на успеваемост. Изключително важно е обаче проблемът да бъде открит възможно по-рано, за да може лекарите да се справят с него. 

"В детска възраст трябва да се провери дали тестисите са долу и дали до 14-годишна възраст се развиват с нормални размери. Мъжете до към 35 години трябва да си опипват тестисите, както жените, с оглед рак на тестисите, защото до тази възраст е много чест. Имали сме случаи, когато пациенти идват по повод стерилитет, а ние откриваме случайно тумори в началните фази", коментират медици. 

Поради зачестяването на този тип проблеми сред българските мъже, скоро стартира кампания в АГ болница "Св. София" - там ще се осъществяват безплатни профилактични изследвания на семенен анализ. Специалисти ще консултират онези представители на силния пол, при които се установи аномалия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай