Българин пада в Холивуд от небето

Асен Попов скача с парашут вместо Стивън Болдуин

Българин пада в Холивуд от небето | StandartNews.com

Вицешампионът на Америка по скайсърфинг е летял с 98-годишна дама

Парашутът на Асен Попов в Холивуд се отваря в пряк и преносен смисъл. Сами, както го наричат в Щатите, е там вече 23 години. Завършва американско училище, а после и бизнес колеж в Чикаго. През 1995-та отива да живее в Лас Вегас. Там става инструктор и състезател по скайсърфинг - въздушна акробатика със сърф на краката. Този спорт позволява на каскадьора да прави не само невероятни фигури по време на свободното падане, но и страхотни снимки с камерата, монтирана на шлема му. Рисково, но адреналинът е на макс. Три години по-късно Сами Попов е вицешампион на Америка. Вече има над 8300 скока. Той е оператор на клипове на Дженифър Лопес, Еминем, Бионсе Ноулс, Стинг, Андре Агаси, "Металика", "Дестинис чайлд", Брад Пит. През 2003-а става първият българин, член на гилдията. Година по-късно вече живее в Лос Анжелис. Продължава да заснема във въздуха скоковете на хора, които искат да запечатат на филмова лента екстремните си занимания.

Асен лети още преди да се роди. Майка му скача с парашут дори в шестия месец. Парашкева Трайкова е световен шампион по парашутизъм от 1972-ра. Печели титлата в Оклахома, а златния медал й връчва Нилс Армстронг, първият човек, стъпил на Луната. Тодор Попов, бащата на Сами, е световен вицешампион по парашутизъм и летец.

Още 5-годишен Сами рита топка в "Левски"

плува, после учи карате, езда и фотография в някогашния пионерски дворец. От малък снима и дори си е направил малка фотолаборатория на тавана вкъщи. Там с голяма любов проявява снимките. Майката всякак се мъчи да опази сина си от опасностите на въздушните спортове. Но един ден с изумление научава, че е отишъл сам на летището, записал се в учебна група и е започнал да работи. Любовта към небето се предава по наследство. Сами обаче го привлича екстремното, което изисква смелост и дързост. Не устоява на адреналина. Всичко това го отвежда в Щатите, където усвоява до съвършенство скайсърфа и започва да печели различни състезания.

През 90-те филмите и рекламите с парашутни скокове и скайсърф са хит в Холивуд. Така небето дава възможност на младия българин да осъществи и друга своя мечта - да бъде оператор в Меката на киното. Затова Сами не се колебае, когато през 1999 г. го канят, макар и като момче за всичко, в холивудската продукция с участието на Тина Търнър "When the heardaik is over". Следващата година вече е асистент-оператор и каскадьор в "Cutaway" на Гай Манос. В лентата скача с парашут вместо Стивън Болдуин. Във "Вампирите от Вегас" работи с Даниел Болдуин и е асистент оператор на филма. В "Бандата на Оушън" - също. По време на снимките

става приятел с Джордж Клуни

В паузите двамата редовно играят баскетбол. След финала често се чуват по телефона. Зад камерата е и в екшъните "Трите хикса","Час пик", работи и за хитовите телевизионни сериали "Отчаяни съпруги" и "Изгубени".
Като майстор на скайсърфинга е създател на някои от най-ярките екшън сцени в епичната кинолента "Пърл Харбър". Част е и от отбора Golden Parashoot Ent, който прави всички парашутни каскади в "Точка на пречупване" и "Джеймс Бонд". Сами е част и от "Летящите Елвисовци" във филма "Меден месец във Вегас" с Никълъс Кейдж.
Когато от онлайн изданието "България 21" го питат интересен ли е животът на един оператор в Холивуд, Сами отговаря: "Снимки, снимки, снимки... Парашутни скокове до безкрайност. Не очаквах, че ще е толкова трудно. Да рисуваш с обектива изисква талант, придобит с много труд и четене. Да разкажеш история с камера и осветление изисква творчество и професионални умения. Макар и да имам вече доста опит и да познавам много хора, съм наясно, че сега и може би завинаги "пътят към звездите преминава през много тръни". Така казва моята любима майка. А точно когато си помислих, че съм стигнал звездите, се оказа, че съм в средата на тръните. Това винаги се получава, когато от едно място отидеш на друго. В Лас Вегас бях десет години и познавах всичко и всички. В Лос Анжелис започнах отначало. Но вярвам в успеха. Боря се с усмивка и с позитивна енергия. И с поглед в далечината. Лос Анжелис е много труден град за живеене и човек трябва да има силна воля, за да върви напред. Важното е да открие къде е силата му и да се изрази. Хората в киното сме като другите - но мислим във визии. Това е уникално, разбира се.

Някои продуценти са безскрупулни и алчни

Но режисьорите, операторите, актьорите, гримьорите са чувствителни хора, доста земни. Те споделят своята емоционалност със света."

Попов е категоричен - парашутизмът зад океана е спорт на аристократите и на богатите. Кинаджиите са търсачи на силни усещания и голяма част от продуцентите и актьорите в Холивуд скачат - Том Круз, Киану Рийвс, Джери Брукхаймер, Том Беринджър, Стивън Болдуин... Има и много пилоти с частни самолети - като Джон Траволта, например. С всички тях Сами се е реел из небето, а после са изпивали по доста бирички.

Когато след 14 години отсъствие Сами се връща в родината, създава тук парашутна школа "Скайдайв България", лицензирана от Америка. Обучава от 4 до 100-годишни. Всеки новак е закопчан за него. След свободното падане от 50-55 секунди Сами отваря парашута. В Лас Вегас е бил "летящият" кавалер на 98-годишна дама. В Чикаго партнира на господин, който лети до 103. Българинът е скачал с инвалиди с парализирани ръце и крака, но с жажда за живот. "Безопасно е като ходенето по земята - стига да се прави правилата", казва Асен Попов на учениците си.
В Лос Анжелис Асен Попов има и собствена продуцентска къща. Като го пита човек накъде се е упътил, Сами безкомпромисно отговаря - към върха. "Оскар" е моята цел!", не се колебае той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай