Баку:Светът да признае геноцидът срещу азербайджанците

Омбудсманът на Азербайджан Сабина Алиева със специална позиция

Баку:Светът да признае геноцидът срещу азербайджанците | StandartNews.com

Призоваваме световната общност и международните организации да не мълчат за геноцида, извършен срещу азербайджанците през 1918 г., който е престъпление срещу човечеството, да признаят това отвратително престъпление като акт на геноцид на международно ниво и да покажат решителност и справедливост, без двойни стандарти, в изпълнение на нормите и принципите на международното право. Това заяви  Сабина Алиева, Комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан. Тя излезе със специална позиция по повод една от най-кървавите страници в политиката на етническо прочистване, провеждана от арменските националисти срещу азербайджанския народ в различни етапи от историята - геноцидът, извършен срещу азербайджанците през март-април 1918 г.

Ето пълния текст на изявлението на Сабина Алиева:

ИЗЯВЛЕНИЕ

на комисаря по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан

относно 31 март - Ден на геноцида срещу азербайджанците

САБИНА АЛИЕВА

Комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан

Една от най-кървавите страници в политиката на етническо прочистване, провеждана от арменските националисти срещу нашия народ в различни етапи от историята, е геноцидът, извършен срещу азербайджанците през март-април 1918 г.

Геноцидът над азербайджанския народ, извършен от въоръжените групи арменски дашнаки и техните поддръжници, доведе до масови убийства на десетки хиляди цивилни заради техния етнически произход и религия в град Баку и различни региони на провинция Баку и други градове, включително Шамахъ, Губа, Хачмаз, Ленкаран, Хаджигабул, Салян, Кюрдамир и други области. Жилищни зони, паметници на културата, джамии и гробища са жестоко унищожени. Много древни сгради, включително сграда Исмаилия, един от най-красивите архитектурни паметници в Баку, офисите на вестниците „Ачиг соз“, „Каспи“ и „Баку“, както и храмове, са унищожени от артилерийски огън, минаретата на „Тезепир“ джамия са сериозно повредени, а древната “Джума“ джамия в Шамахъ е опожарена.

Масовото унищожение и разграбване започва в провинция Баку, а по-късно продължава в Карабах, Зангазур, Нахчъван, Иреван, Гьойча и други области. Десетки хиляди азербайджанци са жертва на масови зверства, извършени от арменците. Дашнаките са унищожили, изгорили и ограбили 110 села в провинция Шамахъ, 167 в Губа, над 150 в Карабах, 115 в Зангазур и 98 в област Карс; невинни цивилни, включително жени, деца и възрастни хора, са жестоко убити. Освен това 199 села в и около град Иреван, който е историческа територия на Азербайджан, са разрушени и 13 2000 азербайджанци са безмилостно избити.

Въз основа на президентския указ от 26 март 1998 г. „Относно геноцида срещу азербайджанците“ извършеният от арменците геноцид над азербайджанците получава политическа и правна оценка. И така, 31 март се отбелязва ежегодно като „Ден на геноцида срещу азербайджанците“.

През последните години са събрани много нови факти и доказателствени документи в резултат на разследвания, проведени през последните години, и в град Губа беше открит масов гроб. Мемориалният комплекс за геноцида в Губа, създаден на това място, визуално отразява вандализма на арменците срещу невинни азербайджанци.

Избиването на десетки хиляди цивилни през 1918 г. на етническа и религиозна основа, планираният и настъпателен подход при тези престъпни деяния, както и извършването на такива престъпления в различни части на Азербайджан трябва да се тълкува като престъплението геноцид.

Резолюция 96(I) на Общото събрание на ООН от 11 декември 1946 г. гласи, че геноцидът е отричане на правото на съществуване на цели човешки групи, тъй както убийството е отричането на правото на живот на отделни човешки същества. Съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, приета с Резолюция 260(III) на Общото събрание на ООН от 9 декември 1948 г., геноцид означава всяко действие, извършено с намерение да се унищожи, изцяло или частично, национална, етническа, расова или религиозна група.

За съжаление геноцидът, извършен срещу азербайджанци през 1918 г., все още не е получил своята политическа и правна оценка на международно ниво.

Безразличието, демонстрирано от международната общност към престъпленията геноцид срещу една нация, извършени в резултат на политиката на реч на омразата, водена от векове, както и неспособността да бъдат изправени виновните пред правосъдието може да доведе до развитието на синдром на безнаказаност, провокиращ нови престъпления и широко разпространени нарушения на правата на човека.

Призоваваме световната общност и международните организации да не мълчат за геноцида, извършен срещу азербайджанците през 1918 г., който е престъпление срещу човечеството, да признаят това отвратително престъпление като акт на геноцид на международно ниво и да покажат решителност и справедливост, без двойни стандарти, в изпълнение на нормите и принципите на международното право.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай