Баку е вратата на България към Азия

Баку е вратата на България към Азия | StandartNews.com

Готови сме да предложим големи проекти в енергетиката и транспорта, казва Н. Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България

С дарение от И 1,251,000, ще бъде създаден най-големият музеен комплекс на открито

Азербайджан е сред най-добрите страни за правене на бизнес

Фармацевтиката, IT, селското стопанство и туризмът са перспективни за партньорство

Нашата кухня е впечатлила личности като Дюма, Марко Поло и Чърчил

Харесвам вашето сирене, а на приятелите препоръчвам тутманик

- Ваше превъзходителство, отскоро сте в София. Имахте ли възможност да посетите различни места в България? Кои са любимите Ви дестинации?
- В България съм в продължение на 2 месеца. Имах възможността да посетя град Велико Търново, историческата столица на България. Бях впечатлена от историческите паметници на Велико Търново - средновековната крепост "Царевец", църквата "Св Петка", "Трапезица ". Всички тези паметници показват историческото богатство на България.
- С какво България е привлекателна за азербайджанските туристи? Какво трябва да направим, за да привлечем повече ваши сънародници?
- България е атрактивна дестинация за азербайджанските туристи. Страната е богата на туристически забележителности и исторически артефакти, разположени на сравнително малка и леснодостъпна територия. България е международно известна дестинация със своите морски и зимни курорти. Курортът Златни пясъци е много известен сред азербайджанските туристи.
Туризмът играе голямо значение от гледна точка на сближаване на хората. Това може да допринесе за положителни промени, тъй като може да насърчи разбирателството между народите и културите и да осигури културен обмен между домакини и гости.

Има големи възможности за развитие на сътрудничеството в областта на туризма между нашите страни. По време на посещението на президента на Република Азербайджан г-н Илхам Алиев в България на 3-5 март 2015 г., бе подписан "Протокол за засилване на сътрудничеството в областта на туризма между Министерството на културата и туризма на Република Азербайджан и Министерството на туризма на Република България". Също така, участието на туристически агенции и туроператори от двете страни в международни туристически изложения е от голямо значение и от гледна точка на привличане на туристи. Наскоро Баку бе домакин на 15-то по ред международно туристическо изложение (AITF 2016 г). и българския павилион се радва на голям интерес от азербайджанските посетители.
- Фондация "Гейдар Алиев" финансира проект за частична реставрация и популяризация на крепостта Трапезица. Защо беше избрана и има ли други проекти за културно наследство, които фондацията ще подкрепи?
- Фондация "Гейдар Алиев" е основана въз основа на желанието на нашата нация, да изрази почит към паметта на г-н Гейдар Алиев, който влезе в нашата история като строител на независима държава, както и необходимостта за отразяване на неговото богато морално наследство, което подчертава значението за страната ни от философията на азербайджанизма и култивиране на националните идеи за държавност в нашите деца. Фондация "Гейдар Алиев" участва активно в изграждането на ново общество и допринася за социалното и икономическо развитие на страната, чрез прилагане на различни проекти в сфери като образование, здравеопазване, култура, спорт, наука и технологии, околна среда и социална и други сфери.
От създаването си през 2004 г., фондацията на Гейдар Алиев, председателствана от нашата първа дама г-жа Мехрибан Алиева има за цел да подпомага социално-икономическо и хуманитарно развитие както в рамките на страната, така и в чужбина. Благотворителността е един от основните приоритети в дейността на фондацията. Също така, поставя специален акцент върху взаимното обогатяване на различни култури и цивилизации, разширяване на диалога между народите, както и съхраняване на традициите на толерантност. В различни страни и градове по света, фондацията успешно е домакин на повече от 250 такива събития.

Социалните проекти, изпълнявани от фондация "Гейдар Алиев" в редица градове на Франция, Русия, Унгария, Италия и Германия са свързани с обединяване на народите и за успешна интеграция на културите им. Проектите за изграждане на паркове и възстановяване на исторически паметници са гледани от фондацията като символ на приятелството и мира в целия свят.

Фондация "Гейдар Алиев" избра гр.Велико Търново за първа азербайджанска инвестиция в сферата на културата в Източна Европа и включи крепостта Трапезица в списъка на културните паметници за световните богатства. На 27 май 2015 г. между Азербайджан и България бе подписано споразумение "Запазване и реставрация на Архитектурно-музеен резерват Трапезица, изграждане и ремонт на техническата инфраструктура". Реконструкцията значително ще допринесе за развитието на културните връзки между нашите народи. С дарение от И 1,251,000, ще бъде създаден най-големият музеен комплекс на открито в България и на Балканите.
- В какви други области може България и Азербайджан да си сътрудничат?
- Отношенията между нашите страни са от стратегическо естество и значение. Ние се радваме на политическо сътрудничество на високо ниво. Също така успешно си сътрудничим и се подкрепяме взаимно в многостранни формати. Енергийни проекти с висока стойност и трансрегионално значение са инициирани от Азербайджан през последното десетилетие за сътрудничество с България в тази област. Като предпоставка за развитието на Южния газов коридор, Азербайджан е готов да допринесе за енергийната сигурност на Европа. Втората среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор беше успешно проведена в Баку на 29 февруари. Бяхме доволни да отбележим участието на България в това важно събитие от най-високо равнище. Готови сме да увеличим възможностите за двустранно енергийно сътрудничество с България. Има големи възможности в областта на икономиката. Български и азербайджански компании споделят силен интерес към засилване на двустранното сътрудничество. Фармацевтиката, компютърните технологии, селското стопанство, туризмът предлагат реални перспективи за партньорство. Има и отлични възможности в областта на транспорта. Транспортни коридори на изток-запад и север-юг преминават през нашата страна. Азербайджан може да служи като портал за България, за да достигне до Централна Азия и отвъд. От своя страна, България осигурява възможности за азербайджански стоки да достигнат Европа.
- Какви са възможностите на българските компании да навлязат на пазара в Азербайджан?
- Има отлични условия за инвестиране в Азербайджан. Моята страна се гордее с политическа и икономическа стабилност, достъпно законодателство, ниски данъци, светска култура, както и високо квалифицирана и мотивирана работна сила. Азербайджан се нарежда сред най-добрите изпълнители на "лесно правене на бизнес доклади", както и "отчети за глобалната конкурентоспособност" на Световния икономически форум на Световната банка. Азербайджан се превърна в лидер в региона на Южен Кавказ в развитието на компютърните технологии. Със своята инфраструктура Азербайджан се е превърнал в регионален търговско-транзитен център, с решаваща роля за превоз на пътници и товаро-потоци от Европа към Азия и обратно. Ние насърчаваме бизнес общността в България да си сътрудничи с Азербайджан и Посолството ни е готово да окаже необходимата подкрепа.
- Ваше превъзходителство, Посолството на Азербайджан в България участва в кампанията "България посреща вкусовете на света." Какви са особеностите на азербайджанската кухня?
- Историята на азербайджанската кухня датира от хиляди години. Като такава, тя предизвика възхищението в много видни исторически личности, включително популярният френски писател и главен готвач на XIX век - Александър Дюма и известният италиански пътешественик Марко Поло. В търсене на кулинарни шедьоври от Ориента, британският премиер Уинстън Чърчил сътвори азербайджанска рецепта за довга - супа, направена от кисело мляко и билки.

Разнообразни азербайджански основни ястия като плов, долма, хаш, бозбаш и чигиртма предлагат изискан избор. Има повече от 30 разновидности на долма, и 100 разновидности на плов в Азербайджан. Нашата кухня е богата на месо, млечни продукти, птиче месо и риба, както и на храни на растителна основа - зеленчуци, билки, корени, зърна. Интересно е да се отбележи, че изобилието на сол в азербайджанската кухня се дължи на мините на Нахчъван и езерата на полуостров Апшерон. Подправката се използва пестеливо в нашата кухня, като основният подход на азербайджанското готвене е да се запази естествения вкус на храните, които са толкова вкусни сами по себе си, че техния вкус не трябва да бъде заменен от допълнителни съставки. Нашите готвачи винаги са вярвали, че подправките трябва да подчертават вкуса на продукта, да го засилят, а не да го променят.

Точно както френската и италианската кухни в Европа, азербайджанската кухня обогатява и кухнята на съседните народи. Азербайджанската кухня последователно се адаптира към съседните народи, и заема специално място в тяхното хранене. В момента има повече от три хиляди записани рецепти и продукти, създадени в различни региони на Азербайджан.

- Какви са традиционните ястия на вашата страна?
- Азербайджан има богата кухня. Най-популярните и известни национални ястия са плов, долма, хаш, душбере, хангал, кебаб, бозбаш и чигиртма. Невъзможно е да си представим азербайджанската кухня без хляб. Хлябът е източник на живот и незаменим продукт. Той е символ на приятелство, обети и доверие. От древни времена, националните хлябове на Азербайджан включват най-известните лаваш и юха (тънък плосък хляб). Както е обичайно в Азербайджан, нито едно мероприятие, празник, тържество или сватба не може да мине без ароматното, деликатно и невероятно вкусно ястие, наречено плов. То е неразделна част от азербайджанското гостоприемство и основното ястие на националната кухня. Не е чудно, че сред хората, то е известно като короната, или "Шах", на азербайджанската кухня. Оризът и другите съставки предимно се варят отделно, така че гостът сам може да избере вкус от комбинации, които най-добре си подхождат, и които му се нравят. В древни времена "плов" традиционно се е ядял само с ръце, с помощта на четири пръста. Смятало се е, че за допълване на вкуса, визията и мириса, докосването на храната значително увеличава удоволствието от това невероятно ястие. В Азербайджан, "долма" предимно се приготвя от лозови листа. Въпреки това листата на някои растения, зеленчуци, плодове и други дървета също се използват. Зеленчуци като домати, патладжани, тиквички, чушки, краставици, лук, и плодове като дюли и ябълки са широко използвани за пълнене с месо. Що се отнася до самите листа - лозови, дюля, липа, габър, и всички зелеви листа се използват за направата на това разнообразно ястие.

Друго известно ястие е кебаб. Традиционно, подготовката на кебаб винаги се е смятало за мъжка работа. Ястието е символ на гостоприемство. Кебабът се приготвя от различни продукти, включително агнешко, телешко, козе, птиче месо, риба, и зеленчуци. Кебабът от есетра се приготвя в Азербайджан по уникална рецепта, която включва отлежаване в специална марината, а след това се запича леко на скара, като целта е да се запази естествения вкус. Най-добрия завършек на това уникално ястие е така наречения наршараб - сос от нар. Ястието се сервира с голямо разнообразие от други сосове, подправки, и тестени изделия.

Всеки регион на Азербайджан има своята разнообразна и уникална кухня. Възползвайки се от случая, бих искала да Ви информирам, че град Гянджа бе избрана за Европейска младежка столица 2016 г., и по този повод отправям поканата си към приятелския български народ да посетят град Гянджа, за да опитат нейната кухня.
- Обичате ли готвенето?
- Да, разбира се. В събота и неделя и в празнични дни готвя за семейството си. Избирам сложни разновидности от азербайджански храни, за да удовлетворя вкуса на моето семейство, както и на моите гости, които ни посещават. Чувствам се изключително щастлива, когато доставям наслада на моите гости, когато им приготвям азербайджанска храна.
- Какви са Вашите впечатленията от българската национална кухня?
- Първото ми впечатление беше изключително. Мога да кажа, че тя абсолютно пасва на вкуса ми. Повече от всичко обичам българското бяло саламурено сирене. Знам, че то е основна съставка в много салати, както и в най-различни сладкиши. Баница, тутманик, бобена чорба, пълнени чушки, лютеница са сред моите абсолютни фаворити.
- Имате ли любими рецепти?
- Моята любима българска рецепта е тутманик. Въпреки че основните му съставки са прости, сиренето му придава уникален, силен вкус. Препоръчвам го на всички мои приятели, които посещават България
- Смятате ли, че българската и азербайджанската кухни имат прилики?
- Българските традиции в готвенето са разнообразни, както и азербайджанските, поради географските фактори като климатични условия, подходящи за отглеждането на най-различни видове зеленчуци, билки и плодове. Човек може да намери прилики в някои ястия. Например, азербайджанската атлама е подобна на българския таратор. Въпреки малките разлики, основните съставки за двете ястия са кисело мляко, краставици, вода и билки. И в двете кухни също има сарма, ястие, приготвено с лозови и зелеви листа, навити с мляно месо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай