Австрия със съдбовно решение за България и Шенген

Какво следва

Австрия със съдбовно решение за България и Шенген | StandartNews.com

Австрия ще изчака резултатите от отварянето на Шенгенското пространство към България и Румъния по въздух и вода и едва след това ще разсъждава върху отварянето на сухопътните граници. Това заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер преди днешната среща на ресорните министри в Брюксел.

След дълги преговори със София и Букурещ постигнахме компромис в края на миналата година, но все още не знаем как ще заработи Шенген от края на март, обясни Карнер. Всичко останало би било прибързано и контрапродуктивно.

Европейската комисия настоява Австрия да се откаже от блокирането на двете държави за влизането им в Шенгенското пространство и по суша.

Сред условията на Виена е двете страни да приемат обратно регистрирани бежанци, пребиваващи сега в Австрия, както и гарантирането на сигурността по външните граници на ЕС и допълнителни служители на граничната агенция Фронтекс.

Карнер заяви още, че ЕС трябва да разреши екстрадирането на мигранти без право на убежище в Афганистан и Сирия, предаде БНР.

"Близо две трети от молбите за статут у нас са на граждани от тези две държави", аргументира се Карнер, който е представител на консервативната народна партия. От коалиционния партньор Зелените веднага дойде опровержение, че министърът на вътрешните работи не изразява позицията на правителството. В Австрия тази година се провеждат парламентарни избори. В допитванията убедително води крайнодясната "Партия на свободата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
10 Коментара
Жан Клод
преди 1 месец

Бойкот на Австрийските вериги. Не зареждам в OMV и не стъпвам Била

Откажи
Добреде
преди 1 месец

Хубаво, но не Сте ли на ясно, че те ни спасяват-влизането ни в Шенген ще напълни държавата ни с емигранти и бежанци, не Ви ли е ясно това-те именно това целят

Откажи
iebaro
преди 1 месец

Да си го заврът тоя Шенген и да си държат бежанците майната му на шенген,и приемане на еврото,отворете малко тия очи.

Откажи
Ха ха
преди 1 месец

Била от много години е част от Германската REWE. Можеш спокойно да стъпва.

Откажи