Андреева: Единен регистър за хора с психични заболявания ще има до есента

Андреева: Единен регистър за хора с психични заболявания  ще има до есента | StandartNews.com

София. "Създаване на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство". Това заяви здравният министър д-р Таня Андреава в предаването "Преди всички" по БНР. Тя уточни, че той ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм.

Министерството ще разполага с близо 15 млн. лв. за репродуктивно и психично здраве. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма, ще бъде и изработването на такъв единен регистър. Той ще бъде факт към есента, допълни Андреева.

Министърът уточни, че ще бъде назначена междуведомствена работна група, която ще работи за създаването на регистъра.

Д-р Таня Андреева коментира и бюджетите на общинските болници в страната. Тя обясни, че Сдружението на общините е представило списък на всички такива лечебни заведения, които се нуждаят от подпомагане.

Списъкът на нуждаещите се общини съдържа 51 болници в същия брой общини, но те обслужват и съседни общини, каза по въпроса изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. "Успяхме да се договорим с министерството единият от исканите критерии – за отдалеченост от областната болница, да е повече от 40 километра. Гледа се и възрастовата структура на населението и безработицата", продължи тя.

Има още 7 болници, които не са намерили място в списъка, но задължително трябва да се намери няколко решение за тяхното подпомагане, каза още Чавдарова.

Здравният министър изтъкна още, че в програмата на правителството е заложено внимание към общинските лечебни заведения, най-вече тези, които се намират в по-труднодостъпни райони. "Аз мога да поема ангажимента, така че тези 7 лечебни заведения ще бъдат част от списъка", допълни Андреева.

"Методиката, по която болниците ще получават субсидия, ще е за спешна помощ, т.е. ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент . . . Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават своя ресурс", коментира министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай