Андреева: 15 000 лв. глоба за пушене в заведение

Андреева: 15 000 лв. глоба за пушене в заведение | StandartNews.com

София. Трябва да има санкция от порядъка на 15 000 лв., затваряне на заведения и отнемане на лицензи още при първо нарушение на забраната за тютюнопушене. Това зави пред журналисти в Народното събрание министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Тя обясни, че са проведени около 27 000 проверки през настоящата година." В много обекти в страната са наложени административни наказателни актове за около 660 000 лева. Като, разбира се, тези проверки се правят от РЗИ-тата по места, което говори, че повсеместно този закон се нарушава. Очевидно трябва да има по-строги санкции, които да се налагат при установяване още на първо нарушение, защото законът е ясен. За мен няма значение дали е първо, второ, трето. Щом се наруши законът, санкцията трябва да важи за всички", допълни тя.

Министър Андреева предложи санкцията да бъде възможно най-висока. „Аз установявам, че контролът не е достатъчно добър. Дори това, което си говорихме за Здравната каса. Не мисля, че средствата са толкова ограничени, но няма контрол и отчитане на ефективността при разходването", посочи министърът на здравеопазването.

Тя заяви, че здравните експерти, които покриват контрола, се намират в Националната здравноосигурителна каса. „Както вече казах, тя не е на подчинение на министъра на здравеопазването. Аз само мога да настоявам за това нашите представители в надзорния съвет на касата да съблюдават и да настояват за този контрол", каза още тя.

Андреева обърна внимание и на контрола върху пушенето извън заведенията. „Аз живея до училище и всеки ден виждам ученици, които пушат в училищните дворове. За мен това е още по-страшно, защото това са млади хора, които в момента чисто физически се изграждат и не може те някак си да не бъдат следени и да няма намеса за това, което правят", каза тя. „Мисля, че бях ясна няма да подкрепя никакъв облекчен режим", заяви Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай