Акционерите ни губят търпение за борчовете на НЕК

Акционерите ни губят търпение за борчовете на НЕК | StandartNews.com

Дългосрочните договори за изкупуване на ток не пречат на свободния пазар, казва Гари Левсли

Гари Левсли е изпълнителен вицепрезидент и главен изпълнителен директор за Източна Европа на "КонтурГлобал". Има над 20-годишен опит като представител на висшето ръководство и ръководител експлоатация в енергийния сектор на международно ниво. 15 от тях е прекарал в страни от Източна Европа, ОНД и други развиващи се пазари, като прилага най-добрите западни експлоатационни и търговски процеси в приватизирани топлоцентрали и енергийни дружества. От 2008 г. е в "КонтурГлобал" и сега е регионален главен изпълнителен директор за Източна Европа - регион, където са разположени много от най-значимите електрически централи и проекти. Преди да се присъедини към "КонтурГлобал", г-н Левсли е заемал поста главен директор "Експлоатация" в ДТЕК, голяма енергийна група, базирана в Украйна, с вертикална структура. А преди това е работил 12 години в корпорация "Ей И Ес", където е бил вицепрезидент, а отговорностите му са включвали множество електроцентрали в пет страни с обща мощност от няколко хиляди мегавата. 

Гари Левсли е лицензиран корабен инженер и има бакалавърска степен от "Оупън Юнивърсити", Великобритания. Роден е през 1960 г. в Кингстън ъпон Хъл, Великобритания. Женен е и има 4 деца.
"КонтурГлобал Марица Изток 3" /КГМИ3/ притежава у нас едноименния ТЕЦ (908 MW). Тя има мощности от над 4000 MW в експлоатация или в процес на изграждане в 22 страни в Европа, Африка, Азия и Латинска Америка. Нейните почти 2000 служители управляват, притежават и експлоатират портфолио от 58 електроцентрали, като използват широк набор от горива и технологии, включително производство на енергия от вода, вятър и слънце, както и множество конвенционални топлоелектроцентрали.

- Г-н Левсли, енергийният министър Теменужка Петкова очаква преговорите за заем за Българския енергиен холдинг /БЕХ/ да приключат успешно до края на април и Националната електрическа компания /НЕК/ да ви се издължи. Вие оптимист ли сте, че този път плащането ще се случи? Имате ли повече информация относно хода на преговорите с банките?

- Ние уважаваме сериозните усилия и умелото ръководство на министър Петкова в провеждането на преговорите за заема на БЕХ. Това финансиране ще допринесе за така необходимото подобряване на ликвидността на българския енергиен сектор, включително и плащането на задълженията на НЕК към нашата централа. Според последна информация от Министерството на енергетиката, по всичко личи, че преговорите напредват успешно и тегленето на заема, съответно разплащането с нас в рамките на април, е постижимо.

- Вие готови ли сте на допълнителни отстъпки, или не смятате да правите повече компромиси със сроковете и сте готови да отидете на арбитраж, ако отново не настъпи плащане?

- Започнахме преговорния процес през януари 2015 г. и финализирахме нашата договореност с подписването на допълнителното споразумение към дългосрочния договор за изкупуване на енергия през август 2015 г. Наистина БЕХ не успя да осигури заем в рамките на одобрените срокове, които бяха удължавани няколко пъти. Удължаването на сроковете за влизането в сила на споразумението не се определя единствено от КГМИ3. Има и други важни заинтересовани страни, по-конкретно нашите акционери и заемодатели, които също би трябвало да одобрят подобно удължаване на сроковете и чиито интереси ние сме длъжни да отчетем. Тези заинтересовани страни вече губят търпение и са ни дали да разберем, че не биха приели каквото и да било друго удължаване на срока за плащане. Евентуално неспазване на последния договорен срок, а именно края на април, би ни поставило в ситуация, в която не бихме имали аргументи, с които да ги убедим да одобрят поредно удължаване на срока.

- Готови ли сте да излезете на свободния пазар на ток и при какви условия? Подкрепяте ли т.нар. договори за разлики /б.ред. които ще компенсират разликата между пазарната цена на тока в момента и цените, записани в дългосрочния договор между централата и НЕК/, които вероятно и Световната банка ще препоръча на нашето енергийно министерство като компенсационен механизъм по дългосрочните договори?

- Заедно с други заинтересовани страни от сектора приехме, че също трябва да допринесем за това общо дело, и това е причината, поради която се съгласихме да подпишем допълнителното споразумение към договора за дългосрочно изкупуване на енергия. Ясно сме изразили позицията си, че сме готови да работим заедно с правителството и консултантите от Световната банка в периода, през който се либерализира енергийният пазар, и вярваме, че бихме могли да намерим обща позиция, която ще е в интерес на всички заинтересовани страни.
Също така считаме, че договорът за дългосрочно изкупуване на енергия не е препятствие за либерализацията. Има редица примери как дългосрочните договори се интегрират в свободни пазари и механизмът на договорите за разлики е един добре работещ вариант. Има много детайли, обаче, които трябва да се изяснят предварително и преди да се приеме окончателно решение, което да е приемливо и за двете страни. Бих искал да кажа още веднъж, че ние сме длъжни да защитаваме нашите интереси и тези на нашите акционери и заемодатели, чиито одобрение е задължително условие за последващото изменение на ДДИЕ.
- "КонтурГлобал Марица Изток 3" е сред учредителите на новата асоциация на работодателите в енергетиката - Национална енергийна камара - НЕК. Каква политика ще следвате?

- Ние твърдо вярваме в необходимостта от създаване на устойчива среда за диалог между енергийните компании, държавните институции и други местни и международни заинтересовани страни. Ясните и прозрачни условия биха допринесли за устойчивото развитие на либерализирания енергиен сектор в България. В действителност ние ще работим, за да подкрепим прилагането и развитието на добрите бизнес практики в енергийния сектор.
- Имате ли информация относно хода на производството в ЕК по жалбата за недопустима държавна помощ, подадена срещу вас от предишния състав на българския енергиен регулатор? Какво е мнението ви по казуса?
- Информирани сме, че е в ход производство на ЕК по тази жалба, и сме готови да съдействаме изцяло на компетентните органи за достигане на окончателно становище. Добре известно е, че дългосрочните договори за изкупуване на енергия не представляват пречка за либерализацията на пазара. Дългосрочният договор за изкупуване на енергия бе от критично значение за осигуряването на дългосрочно финансиране без държавна гаранция, необходимо за екологизацията и модернизацията на ТЕЦ "Марица Изток 3". Благодарение на тази значителна инвестиция електроцентралата продължава благонадеждно да допринася за енергийната сигурност на България.

В момента работим тясно с правителството и консултантите от Световната банка

за успешното отваряне на енергийния пазар и вярваме, че ще намерим обща позиция, която ще е от полза за всички заинтересовани страни.

- Въпреки просрочените задълженията на държавата компанията ви наскоро преподписа споразумението си с община Гълъбово за социални инвестиции в региона за следващите четири години. Планирате за 2016-2020 да инвестирате два милиона. В какво по-конкретно?

- КГМИ3 е приела водещата си роля в корпоративното социално партньорство с община Гълъбово и го правим с желание и нужната активност. Както и кметът каза по време на церемонията по подписване на споразумението, нашето партньорство е отвъд границите на обичайните взаимоотношения между основен инвеститор и община. Нашето дългосрочно сътрудничество обхваща всички значими социални сфери, като спорт, образование, култура, здравеопазване, сигурност.

Горди сме с нашия положителен принос за общността в Гълъбово

особено в социалното приобщаване и личната сигурност, достъпа до зелени и обезопасени обществени места, като особено внимание се отделя на хората и общностите в неравностойно положение. Като пример бих могъл да спомена наскоро ремонтираната спортна зала в Гълъбово, която ще домакинства регионални спортни състезания за хора с увреждания.

- Имайки предвид глобалното развитие в енергийния сектор и Парижкото споразумение за климата, има ли "КонтурГлобал" планове да инвестира във ВЕИ в България? Доколкото знаем, компанията ви вече е инвестирала в подобни мощности в други европейски държави?

- Наистина "КонтурГлобал" твърдо вярва в светлото бъдеще на възобновяемата енергия и успешно разработва и управлява такива мощности на няколко континента, включително и в редица европейски страни. Непрекъснато търсим нови инвестиционни възможности в глобален аспект и в случай, че намерим такива, които отговарят на нашите инвестиционни критерии и в България, бихме ги разгледали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай