АБВ и БСП като Каин и Авел

АБВ и БСП като Каин и Авел | StandartNews.com

Разделената левица рискува да бъде бита повсеместно на изборите

Партийните разцепления често приличат на тежък и мъчителен развод. На парламентарните избори през 2005 г. опитен седесарски ръководител ми разказа с нескрито възмущение следния случай: Активистите на новоизлюпената ДСБ вървели по петите на младежите, лепящи плакати на СДС, и методично ги унищожавали. "Представяш ли си, не късат плакатите на комунистите, нито на НДСВ, а само и единствено нашите", оплака се той.

Дословен римейк на синята драма

се готвят да направят този път в червения сектор. От първите 84 кандидат-кметове, утвърдени от БСП, Михаил Миков успя да посочи само една обща номинация с АБВ и единна съветническа листа - Петър Зангов в община Лясковец. Лидерът на БСП допълни, че ще има и други общи кандидатури, но гласът му не прозвуча твърде уверено. Показателно за влошените отношения е желанието на азбукарите да пуснат свои играчи в градове, които се управляват от утвърдени червени кметове.
Още в ранната пролет Георги Първанов пусна оферта на "Позитано" 20 - двете леви формации да излъчат чрез преговори общи кандидат-кметове, а пък да се явят с отделни листи за съветници. Предложението увисна във въздуха, а планираните спявки на лидерско ниво така и не се състояха. Резултатът е, че левицата ще се яви на критично важния местен вот на няколко писти за пръв път от началото на прехода. Дори през тежката 1999 г. под попечителството на ПЕС и Социнтерна бе наложен форматът "Солунска четворка", благодарение на който социалисти и социалдемократи успяха застанат зад общи кандидати и да трасират пътя към овладяване на местната власт и завръщане в централната. Тогава въпреки надмощието на Костовия СДС червените спечелиха ключови градове като Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Благоевград и др.
Подобни резултати изглеждат като фантастика днес, когато БСП ще се бори да запази няколкото областни центъра в условията на набиращ скорост ГЕРБ, влошени отношения с традиционния партньор ДПС и отворен вътрешен фронт в левицата.
Друга

последица от разкола е закъснялото излъчване на претендентите

БСП и АБВ взаимно се дебнат и се случва и двете централи да се опитват едновременно да съблазняват едни и същи политици по места.

В събота на събора на Бузлуджа "Позитано" ще представи най-много стотина кандидати от 265 общини в страната. По график общинските им конференции ще се точат чак до началото на септември. Това означава, че редица социалистически кандидати ще имат месец и половина за предизборна кампания - крайно недостатъчно време да бъдат опознати и харесани от населението. Изглежда, "партията майка" наистина се стреми по-скоро не да спечели вота там, където има шанс, а да играе с фигури, способни да сплотят най-вече твърдото ядро. Миков обаче е решил да води кампанията за изясняване на идентичността тъкмо в най-неподходящия момент. Показателно е, че на предишните три местни избора БСП предпочиташе да се маскира, като подкрепя формално независими кандидат-кметове и да опакова листата си под марката "Коалиция за България" или подобни надпартийни названия. Днес, когато червените ръководители се нуждаят повече от всякога от излизане извън стеснения левосектантски терен, те изискват от номинираните декларации за вярност и доказана партийна принадлежност. Максималното ветрило, което "Позитано" е готово да разтвори, е в рамките на коалицията "Лява България" - тоест да се сроди с незначителни сателитни партийки.
Подобно е поведението на

червените депутати, които избраха ролята на глуха опозиция

Те се противопоставят на всички действия на мнозинството, но без да предлагат свои решения или да се стремят да вкарат обществения дебат в своите теми. Подобна изолационистка линия може да бъде защитена със стремежа БСП да се утвърди като единствената политическа алтернатива на сегашното десноцентристко статукво, включващо в по-широк смисъл и ДПС, и АБВ. Проблемът е, че при сегашното хилаво състояние на соцпартията и рехавото организационна присъствие на АБВ левицата като цяло е обречена почти сигурно да претърпи тежък разгром на местния вот, особено в по-големите градове в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай