850 лв. минимална заплата подпали работодатели и синдикати

Служебното правителство предложи минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лева

850 лв. минимална заплата подпали работодатели и синдикати | StandartNews.com

Служебното правителство предложи минималната работна заплата да се вдигне от 710 на 770 лева. Синдикатите настояват повишението да е до 850 лв., а те получиха подкрепа за това от парламента. Ще стане ли минималната работна заплата 850 лева?

Ако минималната работна заплата се увеличи на 850 лева, тя ще стане по-висока от средния осигурителен доход в страната, а много индустрии ще преминат в сивия сектор. От това се опасяват работодателите. 

“България е на първо място в целия ЕС по МРЗ, отнесена към БВП на глава от население. т.е за това, което ние произвеждаме, имаме най-високата МРЗ в целия ЕС”, посочи пред бТВ Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

“Ако това се приеме, МРЗ ще бъде по-висока от средния осигурителен доход. Има 5 области, където съотношението ще стане над 80% . т.е работиш или не - ще получаваш едно и също”, допълни той. 

“Големият проблем у нас е, че имаме обща минимална работна заплата за цялата страна”, смята икономистът Владимир Сиркаров. “На база индустрия има големи разлики. На регионален принцип - също има големи проблеми. Югозападният регион е с 2 пъти по-богат”, посочи той. По думите му има риск от увеличение на сивия сектор в по-бедните райони в страната, както и от увеличение на безработицата. “Някакъв хибриден вариант ще е доста по-удачно”, предложи Сиркаров. 

Икономистът от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова обаче не е съгласна с предложението да има различни минимални работни заплати за различните региони.  

“Ако заплатата е по-висока трябва да се увеличи и обемът на работа. Диференцирането трябва да бъде по икономически дейности, както в Австрия и Италия”, посочи Васил Велев. 

“Няма никакво съмнение, че трябва да има диференциация по отделните икономически сектори, включително по длъжности”, каза Григорова. Според нея обаче синдикати и работодатели трябва да се договарят за сумата на МРЗ по икономически дейности.

Така обаче много хора могат да попаднат “под ударите на некоректни работодатели”, смята Сиркаров. Той допусна, че при увеличение на минималната работна заплата, има риск от увеличение на данъците от следващата година. “Сега ме притеснява все повече тази политическа какафония и това надцакване, което е предизборно. Не трябва да забравяме, че ние се борим с инфлацията, която е глобален проблем. А всички тези предложения, които виждаме като добавка между 1-во и 2-ро четене на Бюджета, са проинфлационни”, коментира той. “Вдигането на МРЗ трябва да се направи, когато има редовен кабинет”, категоричен е икономистът. 

Ваня Григорова определи предложението на служебния кабинет МРЗ да се вдигне не на 850, а на 770 лева, като “лицемерно”. “Те казаха, че нямат право да правят политика, като внесат нов Бюджет и като актуализират МРЗ,  и в момента, в който народните представители гласуваха законопроекта на БСП, те дадоха контрапредложение, така че то да е по-ниско. Служебният кабинет трябва да поеме отговорността си за това поведение”, категорична е Григорова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай