500 деца без ясла и градина в район "Искър"

Има три терена за детски градини в „Дружба 2“, но СО закъснява с отчуждаването им, заяви председателят на БСП - Искър Борис Цветков

500 деца без ясла и градина в район "Искър" | StandartNews.com
  • Има три терена за детски градини в „Дружба 2“, но СО закъснява с отчуждаването им, заяви председателят на БСП - Искър Борис Цветков

Към момента за 500 деца няма места в общинските ясли и градини в район „Искър“. Проблемът и размерът му доскоро се отричаше от Столична община и районната администрация в „Искър“.

„И до днес на интернет страниците им има твърдение, че за първа група той е решен и няма чакащи деца, родени 2018 г.”, каза председателят на районната организация на БСП в „Искър“ Борис Цветков след инициираната от него среща с кмета на района. В нея взеха участие и родители на деца, за които няма места в детските заведения.

„Елементарна проверка на броя на родените деца, регистрирани в „Дружба“, показва колко са тези, които имат нужда от място в общинските детски ясли и градини“, обясни Цветков. Според него това е при сегашната ситуация на демографски срив, а при и най-малкото увеличаване на новородените, необходимите места със сигурност ще се увеличават.

„Броят на заявените за пускане в експлоатация десетки нови големи жилищни сгради също показва, че необходимостта от нови детски заведения е значителна, а също и къде е нужно откриването им“, посочи още Борис Цветков, който е и експерт към Комисията по икономика и собственост на СОС.

По думите му за трайното решаване на дългогодишния проблем е необходимо изграждането на нови големи градини, което трябва да започне незабавно. Председателят БСП – Искър посочи и конкретни решения на проблема.

„Има три терена, отредени за детски градини в ж.к. „Дружба 2“, но Столична община закъсня с процедурите по отчуждаването им. А проектирането въобще не е започнало“, обясни Цветков, който в предишния мандат бе общински съветник от групата на БСП в СОС. Той допълни, че години наред е отхвърляно предложението му за отчуждаване на частните терени, предвидени за изграждането на детски градини. „Настояхме спешно да се преговаря със собствениците за споразумения, които да съкратят сроковете и пречките пред незабавното строителство. Трябва да започне и проектирането на тези детски градини, преди края на отчуждаването, за да се изградят в максимално кратки срокове“, заяви Борис Цветков.

Друго негово конкретно предложение е спешно да се стартира разширение на 88-а ДГ в „Дружба 2“ за 4 групи. Той изтъкна, че ако няма подходящ терен в ж.к. „Дружба 1“, може да се използва този на бившата детска градина до 108-о СУ. На него сега има само повредени фитнес уреди, които има възможност да се преместят в парка. А детската градина да бъде възстановена на същото място, чрез служебно преотреждане на терена от Столична община.

„Предложихме да се обмисли възможността за откриване на градински групи в училищата в „Дружба“ 1 и 2. Може да се създадат нормални условия и за децата в предучилищна възраст, и за учениците – отделни входове, обособени части от дворовете. Настояваме в тези групи обучението и заниманията да са целодневни, за да са наистина приемливи за децата и родителите им“, обясни Цветков. Той даде пример с опита в 163-то ОУ и обърна внимание, че където тези групи не са били целодневни е имало слаб интерес и много от тях са били закрити.

Той счита, че откриването на целодневни групи в училищата би увеличило възможността в детските градини да приемат чакащите деца в яслена и в първа група.

„В общинското 150-о ОУ е имало частна детска ясла и градина за 25 деца с помещения за спане и кухня. Това е пример как в училищна сграда е функционирало детско заведение“, припомни председателят на БСП – Искър.

„Благодаря на всички родители на деца без места в общинските детски ясли и градини, на останалите родители, които са солидарни с тях и на всички граждани, подкрепящи предложенията ни за спешни действия за решаването на този важен проблем“, каза в заключение Борис Цветков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай