Вторник,

5 прекрасни имена празнуват днес

От: СТАНДАРТ -
5 прекрасни имена празнуват днес
A
A
A

Днес църквата почита паметта на Свети Дометий, живял през IV век. Негова родина била Персия, където той бил обърнат в християнството от човек на име Уар.

Като оставил близките и родината си, в която властвало езичеството, свети Дометий се отправил към пределите на Византия, в град Низибия. Тук отишъл в манастир и приел Свето Кръщение, а след това дал и монашески обект. Но поради внушенията на завистливия и лукав бяс, живеещите в този манастир монаси го намразили и свети Дометий бил принуден да избяга в манастира на светите мъченици Сергий и Вакх, който се намирал в град Теодосиопол. Тук той подражавал на живота на великия постник архимандрит Нурвел. За него се разказва, че в продължение на шестдесет години той не вкусил топла храна и спял прав, опирайки се върху жезъла си. Архимандрит Нурвел ръкоположил преподобния Дометий за дякон, но когато той разбрал, че архимандритът иска да го накара да стане свещеник, избягал и оттук, разказва житието му „Монитор”.

Като се уединил в една пустинна планина, свети Дометий водел живот по Бога, търпейки зной и мраз и всякакви несгоди. После той се заселил в една пещера и извършил много чудеса с Христовото име: той изцелявал от болести мнозина, които идвали при него, като в същото време ги привличал от идолопоклонството в Христовата вяра. Когато в този край минал император Юлиан Отстъпник (361-363) той узнал всичко за свети Дометий и заповядал да го убият с камъни. Това станало през 363 г.

Днес в чест на Дометий имен ден празнуват 5 прекрасни имена: Валерия и Валерий, Валериан и Валериана, Валери. Те имат имен ден още на 9 март и на 7 ноември.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички