47 654 гимназисти на матура. Темата

Изпити в 750 училища в страната

47 654 гимназисти на матура. Темата | StandartNews.com

Днес в 750 училища се провежда Държавният зрелостен изпит по български език и литература. Малко преди 6 часа тази сутрин беше генерирана изпитната комбинация за държавния зрелостен изпит по БЕЛ. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант от комбинация №1, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня. Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

Очаква се 47 654 зрелостници да се явят на изпита. Той започва в 8.30 ч. Всички участници трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч. Те трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка. Важно правило е да се пише само с черен химикал.

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул, както и разумни улеснения. Има и видеонаблюдение в реално време.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай