35 спешни центъра ще има в труднодостъпните райони

35 спешни центъра ще има в труднодостъпните райони | StandartNews.com

Боровец. Следващия месец ще започнем изграждането на спешни центрове в общинските лечебни заведения в труднодостъпните райони, съобщи здравният министър Таня Андреева в Боровец.

 

Такъв спешен център ще бъде разкрит и във вече работещата болница в Девин. Стойността за спешните центрове е 12 милиона лева.

 

„В тези 35 центъра в цялата страна всички тези дейности ще бъдат осигурени с ресурс от публичната инвестиционна програма. Ресурсът е на стойност 12 милиона лева. Започваме работа от 1 април", заяви министърът.

 

„11 национални болнични комплекси ще бъдат равномерно разпределени. Смисълът им е да осигуряват комплексност при тежки спешни състояния, подобно на „Пирогов". Те ще бъдат оборудвани с апаратура, ще се погрижим и за специалистите там", обясни Андреева.

 

„Поехме ангажимент за създаване на национална програма за майчино и детско здравеопазване, с която ще се субсидира дейност в кабинети за здравно и социално консултиране в 28 областни болници и 16 общински болници. Там ще се предоставят услуги по здравно обучение, здравни консултации, лечебно-диагностичен процес на млади жени и двойки с репродуктивни проблеми, на бременни и на деца до 18-годишна възраст", каза още Таня Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай