30 болници с рамо от "Българската Коледа" само за година

30 болници с рамо от "Българската Коледа" само за година | StandartNews.com

10 000 деца бяха изследвани с апаратура от кампанията в Александровска

София. Подадената ръка на изпадналите в беда осмисля живота ни. С тези думи президентът Росен Плевнелиев обясни участието на толкова много хора в "Българската Коледа". Благодарение на нея през 2013/2014 г. бяха събрани 2,163 млн. лева. С близо 950 000 лв. дарителите подкрепиха 524 деца, което е рекорден брой от създаването на инициативата досега.

Сетивата са нашата връзка със света. Благодарение на тях всяко дете получава възможност да разгърне своя пълен потенциал. За съжаление обаче някои хлапета нямат този шанс. Още от своето раждане те са застрашени да загубят своето зрение и слух. Именно на тях бе посветена кампанията "Българската Коледа" тази година. Благодарение на нея беше закупена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна на обща стойност 1 207 177 лв. Така се осигури навременно откриване на зрителните и слухови заболявания при децата и се даде възможност за съвременно високотехнологично лечение.

"Благодарение на дарителите опасността тези деца да потънат отново в света на пълната тишина бе преодоляна", коментира президентът Росен Плевнелиев преди няколко дни. Едно от лечебните заведения, получили дарение в рамките на единадесетото издание на кампанията, е университетската болница "Александровска". През миналата година през кабинетите й са минали около 20 000 пациенти, като 10 000 от тях са били деца. На малчуганите са направени изследвания с апаратура, дарена от "Българската Коледа", заяви изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Костадин Ангелов. Той благодари за благотворителната инициатива и цитира проучване, според което участието в доброволческа работа удължава изключително много продължителността на живота на хората.

Операционни микроскопи най-ново поколение, за комбинирана хирургия на преден и заден очен сегмент при множество вродени и придобити заболявания в детска възраст беше дарен на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" и УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив. На десет многопрофилни болници за активно лечение в цялата страна бяха дарени авторефрактометри (видеоретиноскопи) за измерване параметрите на зрението - късогледство, далекогледство, астигматизъм. Апаратът позволява точно и бързо да бъде изследвана рефракцията на деца от 6-месечна възраст. За да осигури ранно откриване на слуховите увреждания на деца, "Българската Коледа" дари апарати за отоакустични емисии на 23 лечебни заведения. Те се използват за ранна диагностика на слуха на новородени и малки деца. За двата центъра, осъществяващи кохлеарни имплантации - УМБАЛ "Царица Йоанна ИСУЛ" и Военномедицинска академия, беше осигурена съвременна апаратура от най ново поколение - операционни микроскопи, бормашина и дрил система. 81 деца с вродена глухота, които притежават имплантирана кохлеарна система, бяха подпомогнати от "Българската Коледа". 72 хлапета пък получиха лекарства на обща стойност 222 906 лв., а 347 деца с неврологични заболявания са били подпомогнати за осъществяване на рехабилитация с общата сума от 276 200 лева. "Искрено вярвам, че с помощта на "Българската Коледа" тези деца ще водят един по-добър и достоен живот", заяви президентът. Ралица Андровска е майка на момиче от кампанията. "Отделиха средства за нов говорен процесор за дъщеря ми, което не е малко. Продължи да чува, дори по-добре с новото устройство", каза майката, цитирана от "Фокус". Ралица участва в кампанията за първи път. Тя обясни, че подмяната на цялостното устройство изисква 10 500 лева на всеки 6 години, а отделно трябват и пари за годишна поддръжка на устройствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай