3-10 години затвор за принуда при домашно насилие

Правната комисия на парламента реши принудата в условията на домашно насилие да се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години...

3-10 години затвор за принуда при домашно насилие | StandartNews.com

Правната комисия на парламента реши принудата в условията на домашно насилие да се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Това се случи след приемане на текстове от второ четене на Наказателния кодекс, предаде Агенция Фокус.

Окончателното гласуване на текстовете ще бъде в пленарна зала.

Законодателят предвижда наказание за закана, извършена в условията на домашно насилие - лишаване от свобода до шест години в случаите, при които заканването е престъпление против неговата личност или имот, или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Съгласно текстовете, който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота или здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация.

Законодателят дефинира и следенето. Това е всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдаване, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършвано в условията на домашно насилие, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Преди това правната комисия дефинира престъплението, извършено в условия на домашно насилие. Съгласно текстовете престъпление, извършено в условията на домашно насилие е такова, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права.

Това определение ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг, лице, от което жертвата има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай