2,4 млн. за научни разработки срещу вируса

Това е бюджетът, насочен от Министерски съвет към фонд „Научни изследвания“

2,4 млн. за научни разработки срещу вируса | StandartNews.com

Държавата отпусна 2,4 милиона лева за научни разработки, свързани с пандемията от коронавирус. Това е бюджетът, насочен от Министерски съвет към фонд „Научни изследвания“, който трябва да проведе конкурсите. От тези пари 1,8 млн. лв. са насочени към „Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 г.”, чиято цел е подкрепа на качествени фундаментални научни изследвания на български научни колективи за придобиване на нови знания във връзка с пандемията от COVID-19. Основните документи за конкурса са подготвени от Фонд „Научни изследвания“ по указания на Министерството на образованието и науката и предстои да бъдат съгласувани с Министерството на финансите.
Продължителността на проектите ще бъде до 24 месеца, като в работните документи са предвидени две тематични направления:
- Медико-биологични проблеми (с бюджет от 1,56 млн. лв. и сума за финансиране между 100 000 и 300 000 лв. на отделен проект, в зависимост от броя участващи учени в колектива и броя научни организации)
- Социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19 (бюджет от 240 000 лв. и сума за финансиране между 30 000 и 60 000 лв. на отделен проект, в зависимост от броя участващи учени в колектива)
Допълнително е одобрен бюджет от 600 000 лв. за финансиране на проекти на български учени и колективи при международно сътрудничество.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай