23-годишният Данчо вече ни гледа от небето

Светослав Иванов съобщи неприятна вест

23-годишният Данчо вече ни гледа от небето | StandartNews.com

Водещият на предаването "120 минути" Светослав Иванов съобщи неприятна вест на фейсбук страницата си. Неговият гост от преди месец - Йордан Пенчев, е починал на 23 години.

Ето какво написа той в социалната мрежа:

"Преди месец, едно 23-годишно момче помоли своята майка да му обещае, че ако той си отиде от този свят, тя ще продължи да живее спокойно и щастливо. Днес Данчо отлетя, а майка му София ще продължи да се бори. Защото нейният призив е болезнен и истински: 

"Мили лекари, намерете сили и човещина да говорите с близките на хората, за които вече е късно да им се помогне. Обяснете им по чисто човешки начин, че ако се съгласят да дарят орган на свой близък, те ще направят чудо. Ще върнат живота, надеждата и мечтите на много деца като моето и на много майки като мен“.

София Пенчева, нашите съболезнования. Данчо вече ни гледа от небето. И ще ти вдъхва сили"

23-годишният Йордан Пенчев, който живееше с изкуствено сърце близо две години и чакаше с надежда да бъде трансплантиран, издъхна в реанимацията на столичната болница "Света Екатерина".

Преди три дни младият мъж бе подложен на изключително сложна интервенция - поставяне на второ изкуствено сърце - този път в дясната сърдечна камера. Такава операция се прави за първи път у нас.

Въпреки че Данчо издържа многочасовата операция, състоянието му бе крайно тежко и днес той е изгубил битката за живот. 

Йордан е първият българин, на когото бе поставено американско изкуствено сърце. Операцията бе успешна, но през пролетта на тази година той се разболява от Covid-19.

Развива пневмония и сърцето му окончателно се уврежда. През август състоянието му толкова се влошава, че той е приет отново в "Света Екатерина". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай