2000 лекарски практики пред закриване

2000 лекарски практики пред закриване | StandartNews.com

София. Има опасност 2000 практики да бъдат закрити до 3 юни, тъй като джипитата не са успели да придобият специалност "Обща медицина", отново алармираха Дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари.

 

Ако не бъде удължен срока в София около 300 лекари няма да имат право да преглеждат пациенти.

 

Междувременно в средата на февруари здравният министър Таня Андреева обеща, че срокът ще бъде увеличен до средата на другата година, но това все още не е факт. "Специалността „Обща медицина" е медицинска специалност и тя трябва да бъде взета, както всяка друга специалност. Никой не би си позволил риска да остави десетки хиляди хора без своите общопрактикуващи лекари", каза още тя.

 

Председателят на организацията д-р Володя Василев съобщи, че от общо 4723 лични лекари в цялата страна половината все още не са довършили своята специализация, а 678 въобще нямат специалност. Само в София, ако се спази сегашното изискване на закона, се очаква да престанат да работят около 300 лекари.

 

По думите му няма регистрирана информационна банка. Знаят само колко са лекарите. Ама колко са, на колко са години, какво ще правят. Никой не си е направил този труд.

 

Според лекарите, министърът на здравеопазването доктор Таня Андреева и сформирала вече работна група, която да реши проблема. Но и този ход може да се окаже неуспешен.

 

"Не ми е ясно, дали ще й стигне времето. Ако се минава през Министерския съвет - три-четири месеца, ако се минава през депутати - два месеца и половина. Ние предлагаме - първо те са шест плюс 16 практически стаж в акредитирана амбулатория. Това нещо да отпадне, да бъде разпределено от началото на зачисляване на специализацията от преди 2009-та и тогава няма да има проблем. Да се удължи срокът на специализацията от в самата наредба 2015-та от шест на осем години", допълни д-р Василев, цитиран от БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай