Удължават срока за специализация на общопрактикуващите лекари

Таня Андреева обеща до 50% увеличение на заплатите в болниците

 Удължават срока за специализация на общопрактикуващите лекари | StandartNews.com

София. Срокът за получаване на специализация на общопрактикуващите лекари ще бъде увеличен до средата на другата година. Това обеща министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в ефира на бТВ. "Специалността „Обща медицина" е медицинска специалност и тя трябва да бъде взета, както всяка друга специалност. Никой не би си позволил риска да остави десетки хиляди хора без своите общопрактикуващи лекари", каза още тя.

 

Заплатите на лекарите ще бъдат увеличени от догодина, увери министърът. "Вдигнахме малко, с 10%. Следващата година ще повишим още заплатите. Изцяло дейността, която ще се извършва в спешната помощ – и в болниците, и в извънболничната, ще се субсидира от държавата, така че там ще може още малко да се повишат заплатите им", обясни още тя.

 

Таня Андреева бе категорична, че работещите в спешната помощ ще получат до 50% увеличение на заплатите в края на нейния мандат. Тя добави, че заплащането е един от основните проблеми на родното здравеопазване.

 

Възможността за професионална реализация е друг проблем в момента. "Колегите обикновено, които работят в Спешна помощ, досега не можеха да специализират поради графика, на който работят. Те са само лекари в мобилните екипи, нямат възможност да работят в болниците – нещо, което ние в момента искаме да създадем, свързвайки извънболничната с болничната част на спешната помощ. Така че тези колеги да могат да намират своето професионално удовлетворение. И най-тежкият въпрос, разбира се, е въпросът със заплащането, защото години наред никой не е работил върху него", каза Андреева.

 

През март започва изграждането на част от 11-те малки приговчета, които обеща Таня Андреева, стана ясно от разговора. Три от центровете ще бъдат в Плевен, Велико Търново и Бургас. "Ние ще изградим тези малки три пироговчета с всички връзки в региона, който те ще покриват, за да видят хората какво ще стане след 2-3 години, когато изцяло картата на страната, равномерно по нея бъдат разпределени тези национални болнични комплекси за спешна помощ", уточни тя.

 

Трябва да се подобри връзката лекар-пациент, каза министърът. "Години наред, особено в последните години, много усилия се насочиха в тази посока. И според мен това е най-голямата беда", обясни министърът и уточни, че пациентите нямат доверие у лекарите, които ги лекуват и в момента министерството на здравеопазването работи в тази насока. "Защото най-трудното в нашата система е добрата комуникация между лекаря и пациента не само на ниво човешки отношения, но и на ниво работа. Защото пациентът е най-добрия помощник на лекаря в процеса на диагностика и на лечение", допълни Андреева.

 

"Най-тежкото, което заварих, е фалирали болници, закрити болници, хора умиращи, защото не могат да стигнат до спешна помощ или до най-близката болница, която е на сто километра, разбитото доверие. Ето това са най-тежките поражения и ние много дълго ще ги лекуваме. Аз не обещавам че ще мога като една вълшебница за една година, или за две, или за три, да оправя всичко това. Но всички стъпки, които предприемаме в тази посока, поне засега дават добри индикации", категорична бе здравната министърка.

 

"За мен най-елегантният начин за демонополизирането на НЗОК е в създаването на втори стълб на доброволно здравно осигуряване. Тоест касата да покрива този основен пакет, а пък всички останали екстри или по-скъпи изследвания, които касата не може да плати, всеки един по собствено желание може да направи допълнителна здравна вноска и след това да ползва един по-разширен пакет с всички екстри. Това е полезно за системата като цяло. Допълнителното финансиране за здраве и изграждането на други институции, които да контролират целия този процес, само подпомага самия процес", продължи министърът.

 

Лекари от Кюстендилската болница дават диагнозата "безперспективен" на тежко болен човек. По-късно показват на роднините му част от неговия мозък, след като са му направили аутопсия. Семейството на починалия е в шок и търси обяснение за държанието на лекарите в толкова тежък за тях момент. Министърът коментира случая като прецедент, а не честа практика в болницата. "Аз не познавам този случай в частност и не мога да взема веднага отношение. Вероятно това ще стане след проверка. Защото кюстендилската болница е една от добре организираните и добре работещите лечебни заведения", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай