20 г. от ужаса в Кербала. Ръцете на атентатора били вързани за волана

Паметта на загиналите воини беше почетена с филм

20 г. от ужаса в Кербала. Ръцете на атентатора били вързани за волана | StandartNews.com

Mинистерството на отбраната отбеляза 20-ата годишнина от терористичния атентат срещу база "Индия". в Кербала, при който загинаха петима български военнослужещи, а десетки бяха ранени. Паметта на загиналите воини беше почетена с филма "Разкази от Кербала", който беше излъчен в Централния военен клуб в София в присъствието на министъра на отбраната, висши военни и роднини на загиналите бойци, съобщава БНТ. 

27 декември 2003 година, 11:45 часа. База "Индия" е атакувана с камион-бомба. Ръцете на шофьора атентатор са завързани за волана, така че машината да не може да спре дори след като военните откриват стрелба. Секунди по-късно следва мощен взрив.

"В един момент цялата канонада от всички видове оръжия , които бяха изпозлвани до този момент изчезна. Стана гробна тишина. Все едно някой изсмука въздуха и след това последва взрив", разказва Силвия Здравкова.

Здравкова, която е била деловодител в регистратурата на батальона, оцелява. Разказва, че след това има още две мисии в Ирак и Афганистан, но винаги около тази дата спомените за преживения ужас се връщат, както и въпросът дали трагедията е можело да се предотврати.

Не разполагахме с достатъчно добра разузнавателна информация. Там в тази обстановка всеки знае ти къде си. Много малко знаят тези, които са срещу теб къде са."

Петима военнослужещи загиват. Това са майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, както и офицерските кандидати Антон Петров, Иван Инджов и Свилен Киров.

Майката на Антон Петров разказва, че за последно двамата са се чули на Бъдни вечер.

"Той се обади от кметството в Кербала да се чуем и да си пожелаем весели празници. Беше в добро настроение."

Три дни по-късно Иванка Петрова получава обаждане от командира на сина ѝ.

В 17:55 ми се обади командира на поделението, където той служеше - 68 бригада. В 18 часа вече пуснаха имената на загиналите. Днес спомените не избледняват. Те си вървят с нас. Аз имам чувството, че всичко все едно беше вчера макар че вече са минали 20 години."

България участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. За този период Българската армия губи 13 военнослужещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Комплексно
преди 4 месеца

Лакомия в съчетание с безхаберие и шушумигелска подготовка.

Откажи