16 часа спасявали пострадалия в планината Беласица

Футболист и борец от Петрич тръгнали на поход без да преценят обстановката в планината

16 часа спасявали пострадалия в планината Беласица | StandartNews.com

Над 20 планински спасители и пожарникари са участвали в продължилата над 16 часа акция по извеждането на пострадал турист в планината Беласица, стана ясно при завръщането им

Раненият турист е открит от планинските спасители през нощта в един от улеите под връх Радомир. Младият мъж е транспортиран до спешния център в Петрич с травма на крака и множество охлузвания, като след обстоен преглед е станало ясно, че има само скъсани връзки на едното коляно.

Футболист и борец вчера са предприели зимен преход в Беласица, в тежки условия  без специална екипировка, адекватна на сложния терен. Към обяд единият в района на връх Радомир единият от тях се подхлъзва и пада в дълбок улей с дължина 300 м. За него късмет успява да се пързаля надолу без сериозно да се контузи. От дерето обаче няма как да излезе и за това викат спасители.

След подадения сигнал за помощ екип от 9 планински спасители от Сандански  и Петрич тръгват към планината, а около 16 часа в акцията се включват още толкова техни колеги от Благоевград. Късно снощи пострадалият е открит.

Най-трудно е било свалянето на пострадалия, сподели Георги Ботев от ПСС-Благоевград:

„От връх Радомир, един от големите улеи, силно обледенен, през цялата нощ го транспортирахме пострадалия през този терен „

От изключителна важност при инциденти в планината е телефонното активиране на  безплатното приложение ПСС, което дава точните координати на пострадалия.

„Само чрез две натискания се получават координатите на човека в денонощния централен пост в София“, обясни Георги Ботев.

„Акцията премина много трудно. Самият терен, по-който се спуснаха спасителите, е най-труднодостъпният в цялата планина Беласица. Туристът е паднал в дере, пързалял се е по замръзналия сняг. Мъжът има оплаквания в крайниците и ребрата. С него е бил още един турист”, обясни кметът на Самуилово Кирил Стоянов, който също участва в спасителната акция. Вкрайна сметка пострадалият е бил транспортиран в болницата в 8 часа сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай