15 месеца тапи по "Тракия"

Има 170 млн. евро за малки пътища, казва Стефан Чайков

15 месеца тапи по "Тракия" | StandartNews.com

София. За какви ремонти и строежи на нови шосета ще стигнат предвидените в бюджета средства? Ще обърне ли държавата внимание и на по-малките пътища, или основен акцент през 2014 г. ще бъдат магистралите? И ще успеем ли да усвоим бързо и ефективно евросредствата, предвидени за по-добра свързаност на регионите, за "Стандарт" отговаря председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков.

- Инженер Чайков, какъв е бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" и за какви ремонти и изграждане на нови участъци ще ви стигнат тези пари?
- В момента има известно намаление в бюджета на агенцията, но то е компенсирано с увеличение на предвидените средства по държавните инвестиционни заеми. Така че в крайна сметка парите, с които ще разполага ведомството през 2014 г., са съпоставими с тези, отпуснати през тази година. Бюджетът за поддръжка остава същият, намалени са средствата по програмите за основен ремонт, но държавните инвестиционни заеми предвиждат точно средства за рехабилитация. Единствената разлика е, че за тях се кандидатства по конкретни обекти, разписани в споразумението с Европейската инвестиционна банка. Подготвили сме и програма за ремонт на най-натоварените и в най-лошо състояние второкласни и третокласни шосета. Тя е готова от 2 месеца и в нея са включени 700 км. Общата индикативна стойност на ремонтите е оценена на 242 млн. лв.

Ще кандидатстваме за финансиране по новата инвестиционна програма

на Министерство на финансите "Растеж и устойчиво развитие на регионите", тъй като тези средства не е възможно да се заложат директно в бюджета. Ще кандидатстваме за финансиране пред финансовото ведомство, за да можем да стартираме с нашата програма, като се надяваме на поне 100 млн. лв. за 2014 г. Но по-важното е това да се превърне в национална политика, а не толкова конкретната сума, с която ще стартираме. Когато знаем, че има такава програма, спокойно можем да планираме и да подготвим проекти и за следващите години. Така че с какъвто и финансов пакет да стартираме, ще бъда изключително доволен. Целта ни е да обърнем внимание на тези пътища, на които досега не е акцентирано. Както и да завършим тези отсечки, които са важни за хомогенизиране на даден участък - например рехабилитирали сме 2/3 от даден участък и остава съвсем малко за довършването му. Такъв например е пътят от Гоце Делчев до Кулата през Папаз чеир.
- Кои ще са приоритетните проекти, по които ще работи агенцията догодина?
- По програма "Транзитни пътища V"

остават да бъдат довършени 7 лота

като планираме това да се случи през следващата година. Успоредно с тях ще стартираме ремонтите по старите участъци на "Тракия". В обхвата на програмата са включени още няколко обекта, за които към момента няма предвидено финансиране, но ако това се промени, имаме готовност да стартираме и тях. Така или иначе с удължаване на срока на меморандума до края на 2016 г. имаме време да изпълним цялото споразумение.
- През следващата година стартира ремонтът на 42 км от магистрала "Тракия" в близост до Пловдив и до Пазарджик. Ще създаде ли това трудности за трафика към морето през следващия летен сезон?
- Няма как да направим рехабилитация на тези километри от магистралата, без да има затруднения за трафика. Организацията на пътното движение ще става за всеки отделен участък. Амбицията ни е да стартираме поръчките за рехабилитация на старите участъци от АМ "Тракия" още преди Нова година. Надяваме се да няма тежки обжалвания по процедурите и да започнем реалните дейности в началото на следващия строителен сезон - през април. И до следващия летен сезон, в рамките на 15 месеца, да завършим рехабилитацията. Очакванията ми са, че след като направим тези участъци,

нови големи ремонти по "Тракия" няма да се предприемат през следващите 5-6 години

Отсечките са на две места. Първите 30 км, които ще ремонтираме, са от 60-и км до Пазарджик или приблизително от първото мостово съоръжение, което в момента се ремонтира. Вторият участък е от 120-и километър, от първия разклон за Пловдив, реално до втория разклон. Разглеждаме възможностите да разделим работата на лотове - например на отсечки от около 15 км. Предстои работната група до края на месеца да даде окончателното си становище за методика за провеждане на процедурата и техническите параметри за всеки отделен лот. Целта е да се избере най-оптималният вариант.
- Подкрепяте ли идеята да бъде променен законът за обществените поръчки, така че подизпълнителите да бъдат вписани в договора, за да бъдат защитени и техните интереси?
- Напълно приветствам тази идея. За мен един от големите проблеми, тъй като съм бил и от другата страна, е невъзможността подизпълнителите да получават плащания и референции за реалната си работа, а да се правят фиктивни договори за доставка, наем на механизация и други. След това тези фирми не могат да се развиват и да си повишат категорията в строителния регистър, защото не са показали реално дейността си. Така че стоя зад тази идея и дори бих отишъл по-далеч - в договора да се включва опция за цесиране на вземанията спрямо главния изпълнител - тоест

възложителят да има възможност да плаща директно на подизпълнителя

За да не се оказваме в ситуацията при неплатежоспособност на главния изпълнител или друга причина - подизпълнителите да не могат да си получат парите за свършената работа на обекта.
- Има ли яснота дали второкласните и третокласните пътища, които са свързани с европейски транспортни коридори, ще бъдат включени в обхвата на новата ОП "Региони в растеж" за следващия програмен период?
- В сегашния вариант на ОПРР са предвидени 170 млн. евро за такива пътища. Подготвили сме доста амбициозен списък с отсечки от републиканската пътна мрежа. В момента се провежда тръжна процедура за проектиране на близо 700 км участъци, така че да можем да стартираме веднага, когато станат ясни правилата за кандидатстване по програмата. Моята амбиция е да стартирам ударно и веднага търговете за всички 170 млн. евро, дори и още догодина, ако програмата позволява. Не бива да забравяме огромната роля и усилията на експертите от пътната агенция за усвояването на средствата по ОП "Транспорт" и ОПРР през този програмен период. Предстои ни още много и отговорна работа и аз ще продължа да разчитам на професионализма на моя екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай