Петък,

11 млн. в Европа работят в социалната икономика

От: Редактори -
11 млн. в Европа работят в социалната икономика
A
A
A

Много често социалното предприемачество в Европа остава на заден план, а цифрите са силни - в Европа има два милиона предприятия в социалната икономика, което представлява 10 процента от целия бизнес. Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на международната конференция за социални иновации "Партньорство за промяна".

Тя посочи, че 11 милиона души работят в социалната икономика, което е 6 процента от работната сила.

По думите на Габриел социалното предприемачество често е смятано за малко старомодно, но е факт, че днес младите социални предприемачи създават свои собствени платформи, което показва колко в крак с времето е то.

Социалният министър Бисер Петков посочи, че България вече има своята правна рамка за развитието на социалните предприятия в гласувания закон за предприятията от солидарната и социалната икономика. Очакваме този закон да даде тласък в развитието на тази дейност, каза Петков.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че най-новата програма на Столична община е програмата за социални иновации. Тя е пилотна и започва от 1 януари, бюджетът за 2019 година е 100 000 лева, като занапред може и да расте, ако е успешна. В рамките на три месеца могат да се подават проектни предложения.

Програмата е насочена към предприемчивите хора и организации, проектите им ще бъдат частично финансирани от общината.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички