Четвъртък,

10 метра иманярски тунел до едно от Чудесата. Какви са щетите?

От: СТАНДАРТ -
10 метра иманярски тунел до едно от Чудесата. Какви са щетите?
A
A
A

10-метров иманярски тунел при разкопки на Голямата могила от Некропола в пловдивския район "Южен" откриха археолозите. Според тях най-вероятно тунелът е копан на ръка през 90-те години при големите иманярски набези в региона.

Могилата е част от един много голям некропол, известен още като "Гъстите могили", обясни пред БНТ Любомир Мерджанов, ръководител на екипа от Археологическия музей в Пловдив. Повечето от тях обаче са били разрушени, а последната оцеляла е т.нар. Голямата могила.

До момента там са открити 4 средновековни погребения. Във връзка с тях има и остатък от една сграда, като според учените, е възможно да се касае за някакъв тип малка средновековна църква, допълни археологът.

Не е изключено в такъв тип могили да има иманярски тунели, какъвто ние открихме, обясни Мерджанов. Процедурата в такъв случай е да се установи периода на иманярския изход. Можем само да предполагаме, че става въпрос за 90-те години.

Със свалянето на могилния насип тунелът ще бъде проучен по-подробно. Силно възможно е централното погребение да е ограбено, но се надяваме това да не се е случило, допълни още археологът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички