1 млрд. лв. профукани уж за ромска интеграция

От ВМРО ще предложат Законопроект за общественополезен труд

1 млрд. лв. профукани уж за ромска интеграция | StandartNews.com

Близо 1 млрд. лева са похарчени по програми за интеграция на ромите за периода 2007-2018 г., без да има реални резултати, каза вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов на кръгла маса във връзка с концепцията за интеграция на ромите в Гранитната зала на Министерския съвет днес.

Вицепремиерът Каракачанов заяви, че за периода 2007-2018 г. подобни програми са получили пряко финансиране от държавния бюджет в размер на 196 665 245 лв. От външно финансиране по оперативни и други програми са били похарчени 618 844 784 лв., посочи Каракачанов. Това не е било пълната информация, защото нямало единна статистика. Той пресметна, че тези над 815 млн. лева са били изразходвани от около 500 ромски неправителствени организации, като много от тях са били регистрирани, само за да реализират дадена програма, след което са били съдебно заличавани. "Това показва, че всъщност намерението не е било да се свърши нещо реално, а да се усвоят едни пари", изтъкна Красимир Каракачанов.

Няма данни и за това колко пари са изхрачени и за административен капацитет, добави вицепремиерът. По негови данни приблизително около 500 служители в различни структури от държавната администрация са ангажирани по тези въпроси. По думите му, ако се изчисли и тяхната минимална работна заплата, това означава, че около 5 млн. лева се дават и за заплати и осигуровки на тези служители. "Към момента само това, което можахме да съберем, е около 1 млрд. лева. Резултат, равен на нула лева и нула стотинки", допълни Каракачанов.

От ВМРО ще предложат Законопроект за общественополезен труд.

Така ще може да бъдат отработвани глобите, наложени на роми, обясни вицепремиерът по сигурността и лидер на партията Красимир Каракачанов: "Хора, които не плащат административните си глоби, ще го отработват с труд - обществено-полезен, безвъзмезден труд в полза на обществото. Когато има подобни административни нарушения или престъпления, и не може да се плати глобата, ще се полага общественополезен труд. Има хора, които са натрупали сигурно хиляди такива левове, от които те не плащат нищо".

Каракачанов оповести преди месец сериозни мерки по отношение на ромите. Те предвиждат спиране на помощи при редица случаи, включително отказ от работа, ваксинация и спиране на децата от училище. Иска се и ограничаване на помощите за роми при случаи деца да раждат деца, а също така и отчетност на НПО-та, работещи с етноса. Премахването на незаконните гета и домове, както и трудова повинност при определени условия бяха най-критикуваните предложения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай