Задача по математика за 2 клас разбуни мрежата

Вижте защо

Задача по математика за 2 клас разбуни мрежата | StandartNews.com

Задача по математика за 2 клас вкара в размисъл родители. Актуална тази седмица е темата за функционалната грамотност на децата. Оказа се, че дори в точна наука като математиката, има какво да се желае и резултатът на 2 и 2 невинаги може да е 4, пише Блиц.

Майка на второкласник сподели в социалните мрежи задача, която учителят е приел за грешно решена.

"Понеже в последните дни много се говори за функционална грамотност, как разбирате първите два въпроса от тази задача от тест по математика за 2 клас? Според мен отговорите на детето са верни. Защото, когато отидеш в магазин и попиташ колко струват игрите, не получаваш отговор за цената на всички игри в магазина", пише Ирена Добрева.

задача за 2 клас

Очакванията ѝ, както и на повечето коментиращи задачата, е ако авторите са имали предвид цената общо на игрите или картите, да добавят към въпроса думата "общо".

"Когато обвиняваме децата във функционална неграмотност, е добре първо да им подаваме функционално грамотни материали", призова майката.

Мнението ѝ е подкрепено от повечето коментиращи.

"Колко по-ясно щеше да бъде, ако беше добавена думичката "общо" за първите два въпроса..."; "Като учител за всеки случай бих добавила думата "общо" във втори клас. В четвърти вероятно не бих я добавила."

Родители споделиха, че подвеждащите въпроси в тестове са често срещани, дори и на НВО: "По същия начин се случи на НВО по БЕЛ тази година - неграмотно условие, за което после им режеха точки."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
14 Коментара
Христо
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
Сия
преди 4 месеца

Игрите - ясно като слънце множествено число. В зруга статия имаше отговора на ВТОРОкласника. Леле, майко! То почерк - то чудо! Все едно неграмотен старец се е пробвал.

Откажи
Обективен
преди 4 месеца

Майката е функционално неграмотна! Напълно излишна статия, да не кажа глупава!

Откажи
geizis111
преди 4 месеца

Голяма драма за втори клас. Условието е коректно. Множественото число....е повече от показателно . Не търсете под вола теле! Но явно родителската грижа стига до "невярно" формулираните въпроси.

Откажи
Жоро
преди 4 месеца

Майката на функционалната клада. Умница тя

Откажи
Елка
преди 4 месеца

Не стреляйте по пианиста /майката/, той толкова си може. Нещо и кухата лейка да напише, полемика да предизвика, че нейния не и обръща внимание вече.

Откажи
Потен таралеж
преди 4 месеца

100% майката е руса

Откажи
Елка
преди 4 месеца

Естествено руса, със селско сини /до глупост/ очи, чип нос и аграрно излъчване.

Откажи
Рени Захариева
преди 4 месеца

Няма нищо подвеждащо във въпросите. Пита се колко струват общо игрите и общо картите. Неща не търсим "под вола - теле".

Откажи
Рени Захариева
преди 4 месеца

*Нека

Откажи
Христина Кръстева
преди 4 месеца

Незнам за вас,но аз не бях най-добрата по математика в училище.Но не четете ли въпросите.Написани са в множествено число -игрите,картите.Никъде не питат колко струва 1-та игра,нито питат за 1 карти.Но и детето не е виновно,трябвало е внимателно да се прочетат задачите и да се обяснят,все пак са деца и то 2-ри клас и нямат толкова развито логическо мислене като по-големите деца.Така,че просто са се обяснява повече.И да се обърне внимание на децата за следващия път...Затова сте учители,за да обяснявате,да им насочване вниманието към текстовете на задачите.И аз съм учила Предучилищна педагогика и е много важно да се помогне да се изгради и логическото мислене навреме.А като млад човек ще ви кажа да си опичате акъла и да не ревете за по-високи заплати,а да си гледате работата.Лесно е да влезеш в час,да си изпееш урока и да си излезеш,а после децата ви виновни.Ами помогнете им

Откажи
shumis
преди 3 месеца

Като е лесно...., защо не практикуваш "Предучилищна"-та педагогика, разгеле си я учила...лесна работа..., поработи като учител на деца на съвременните родители и отново дай мнение.

Откажи
Христина
преди 4 месеца

Родителите не ги коментирам,явно има пропуски.Но поне не се излагайте като кифладжии.И като не сте сигурни в нещо,затова са групите за родители-питайте,дори и с риск да се изложите...По-добре да изложите себе си,но не и детето си.А и има Google,той знае всичко.

Откажи
Мечтателка
преди 4 месеца

Странно! На мен пък ми направи впечатление третия въпрос. В условието на задачата пише " доставка", а във въпроса се пита за " покупка"??? Това са две различни неща все пак. Или второкласниците ще решават по подразбиране?

Откажи