Забавачките отворени. Какво да правят майките?

Всяка сутрин трябва да мерят температурата на детето си

Забавачките отворени. Какво да правят майките? | StandartNews.com

Детските градини са отворени от днес. Какво трябва да правят майките? Всяка сутрин те трябва да мерят температурата на детето си. И ако тя е над 37,3 градуса не бива да го пускат на забавачка. Това предупреди зам.-кметът на София Тодор Чобанов, който отговаря за образование е култура.

Играчки от вкъщи не бива да се носят. Всяка дете трябва да има торбичка, в която да слага обувките си.

Родителите ще попълват и декларация за информирано съгласие и споделена отговорност. 4 пъти на ден ще бъдат дезинфекцирани вътрешните зони на градините, поне веднъж външните пространства. Ще се наблегне на заниманията навън.

Ако се установи случай на коронавирус, ще бъде поставена под карантина самата група, каза Чобанов, който увери, че са взети всички необходими мерки. Въпреки това просветният министър Красимир Вълчев призова родителите, които имат възможност да гледат децата си вкъщи, да не ги пускат на градина.

"Чрез директорите на градините проведохме допитване до родителите на столичните детски заведения. Общо 176 от 194 ще подновят работа, 5 ще бъдат ремонтирани. В 7 има аварийни ремонти и до близките 2 седмици ще приключат. Децата ще посещават съседни градини, само 6 градини нямат родители, заявили, че ще заведат децата си на градина. Общо 1076 детски групи 98 яслени групи започват занимания от днес. Това са около 12 000 деца. Общо около 26 % от децата ще се завърнат от първия ден", обясни Чобанов.

"Служителите в някои детски градини вече са тествани, в следващите дни ще продължат тестванията. Част от яслените групи няма да могат да започнат веднага, защото някои от медицинските сестри са напуснали работа. Имаме голям проблем с медсестрите, нещо трябва да се направи", завърши доц. Тодор Чобанов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай